Нетаняху остава на власт с най-добрия резултат за "Ликуд" под негово управление

Израелският премиер Бенямин Нетаняху спечели отчетлива изборна победа след провелите се вчера парламентарни избори в Израел, като при преброени около 97 процента от гласовете, неговата партия "Ликуд" е с почти изравнени резултати с опозиционната центристка партия "Синьо и бяло", но десният блок е с решителна преднина, а за Нетаняху се отваря чист път за сформиране на управляваща коалиция, съобщават израелските медии.

При преброени повече от 4 млн. гласа, дясната "Ликуд" събира 26,27 процента от гласовете, като печели 35 депутатски места в 120-местния парламент (Кнесет), което е най-добрият резултат на партията от изборите през 2003 г. насам (когато тя спечели 38 места под председателството на Ариел Шарон), и най-добрият резултат под председателството на Нетаняху.

Нетаняху е премиер на Израел от 2009 г. насам и при очертаващото се оставане на поста той ще се превърне в най-дълго управлявалия премиер в историята на страната. 

Междувременно основният опонент на "Ликуд" в изборите, партията "Синьо и бяло", ръководена от бившия началник на израелските въоръжени сили Бени Ганц, печели 25,94 на сто от гласовете, което също им осигурява 35 депутатски места.

В абсолютни числа само 14 000 гласа делят двете най-големи партии. Никоя друга партия не получава двуцифрено число депутатски места.

След като пет десни и ултраортодоксални партии успяха заедно да съберат около 30 депутатски места, Нетаняху ще може да сформира правителство, подобно на сегашната си дясна коалиция, като разполага със солидните 65 места.

От друга страна, четири леви и арабски партии събират общо 20 места, което ще ги остави в опозиция със "Синьо и бяло", очаквайки удобен момент да разклатят управляващата коалиция.

Изненадващо на трето и четвърто място излизат ултраортодоксалните партии "Шас" и "Обединен Тора юдаизъм" съответно с 6,10% от гласовете (8 депутатски места) и 5,90% (8 места).

На пето място е предимно арабската "Хадаш-Та'ал" с 4,61% или шест депутатски места.

Исторически доминиращата Партия на труда се срина до шесто място с 4,46% (шест места), което е най-лошото представяне на партията в 71-годишната ѝ история.

Като изключителна изненада се приема, че партията "Нова десница", водена от Нафтали Бенет и Айелет Шейк, не успя да премине изборния праг от 3,25%, като спечели само 3,14% от гласовете.

От избирателната комисия посочиха, че избирателната активност е била 67,8 процента, което е с 4 процента по-ниска активност от тази при предишните парламентарни избори през 2015 г., когато е била 71,8 на сто. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини