13 °C

Станно състояние на материята - едновременно твърдо и течно

В това състояние на верижно топене течните и твърдите слоеве се преплитат на атомно ниво.

Наскоро, използвайки компютърни симулации, изследователите принудили виртуалния калий да премине в такова като поставили метала в условия на екстремна температура и налягане, съобщават учените.

Нещо повече, това двойно състояние продължава дори след драматични промени в условията на експериментите в симулацията. Това доказва, че състоянието е стабилен тип материя, а не просто преход между твърдо и течно вещество.

Тези експерименти са проведени на атомно ниво във виртуална среда, но как би се държал обект в това своеобразно състояние?

"Той ще изглежда и се чувства като твърд, така че можете да го вземете, и има течна част в него, която може да изтече", казва на Live Science съавторът на изследването Андреас Херман от Училището по физика астрономия  на Университета в Единбург в Шотландия.

"Но след като течността се изгуби от материала, част от твърдата част ще се стопи, за да я попълни", казва Херман.

Изследователите вече демонстрираха в едно предишно проучване, че калият е малко странен. Под високо налягане той образува необичайна кристална структура от две различни, преплетени решетки, "преминавайки от много просто атомно устройство към нещо много сложно", каза Херман.

За новото проучване учените провели симулации, които подложили калия на високи температури и високо налягане. Включването на машинното обучение в симулациите значително увеличило броя на атомите, които авторите на изследването могат да тестват - 20 000 едновременно в този случай.

В новите симулации, когато температурите станали високи, калият направил нещо много странно. След като неговите атоми образували взаимосвързана решетъчна структура, атомите в едната решетка бяха силно свързани, поддържайки твърдо състояние. Но сигналът от другата решетка изчезнал, което показва разбъркване на атомите, отбелязват авторите на изследването.

С други думи, тези атоми станали течни, докато техните непосредствено съседни атоми останали твърди, създавайки състояние, което не е нито наистина твърдо, нито течно, а смес от двете, "свързани помежду си на атомно ниво", казва Херман.

След като калиевите проби достигнали до това двойно състояние, те се задържали като частично течни и частично твърди дори и след като топлината намаляла със стотици градуси, според Херман.

Други проучвания показват, че калият не е единственият елемент, който развива две преплетени решетки от атоми при силен натиск, и тези елементи - "съседни на калия и на други места в периодичната таблица", също могат да бъдат в състояние да постигнат частично течно-твърдо състояние, казва Херман.

Системата за машинно обучение, разработена от авторите за изследване на калия, също може да бъде използвана с други вещества, за да декодира как екстремните условия ги засягат на атомно ниво.

Констатациите ще бъдат публикувани онлайн в Proceedings of the National Academies of Science.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
18.09.2019
Последни новини