Наши специалисти обучаваха лекари от 15 държави как да прилагат ставна ехография

Изображение 1 от 2

    Ставната ехография е най-съвременното образно изследване в ревматологията, което превъзхожда другите като диагностична стойност, достъпност, цена и безопасност за пациента. Около това становище се обединиха участниците в Международната обучителна среща по мускулно-скелетна ултрасонография, която се проведе в Медицински университет в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на висшето медицинско училище.

    В медицинския семинар участваха лекари от 15 европейски страни, които придобиха научен и практически опит в прилагането на метода, за да го популяризират в своите държави. Демонстрации и курсове „на живо“ съпътстваха лекционната програма. За пета поредна година Пловдив е Европейски обучителен център в тази дисциплина, а МУ-Пловдив осигури най-модерната ехографска апаратура за обучението на студенти, докторанти и млади учени и за развитие на научно-изследователската дейност.

    „Нашата мисия е да обучим повече специалисти да прилагат ставната ехография, тъй като методът е с много висока диагностична стойност, евтин е, бързо се извършва, може да се приложи от  самия ревматолог, не са необходими допълнителни структури с лаборанти, скъпа апаратура, няма и рентгеново облъчване. Ехографията показва възпалителните процеси в ставите, години преди те да се видят на рентген. Това е от изключителна важност за ранна диагностика, ранно започване на лечение и проследяване на ефекта от лечението“, подчерта проф. д-р Анастас Баталов, председател на Българската асоциация по мускулно-скелетна ултрасонография и Ръководител Катедра „Пропедевтика на вътрешните болести“ на МУ – Пловдив.

    „Образно казано – това е ролс-ройсът на ехографите. В България няма подобна апаратура и се радвам, че можем да я демонстрираме пред чуждестранните участници“, добави проф. Баталов. Той допълни, че Пловдив е един от европейските центрове за обучение на ревматолози по мускулно-скелетна ултрасонография, а само преди няколко дни Медицинският университет е закупил ехографска апаратура, каквато имат единици болници в Европа.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини