26 °C

Пренаталната диагностика и хората с увреждания

В Германия дискутират: да плащат ли здравните каси генните тестове, чрез които се установява риска от увреждания при нероденото дете. Не, защото това е един вид селекция на хора с увреждания, коментира Беате Хинрихс.

Познавате ли блогърката Натали Дедре? Или актьорът Нико Рандел, известен от една телевизионна комедия, в която си партнира със звездата от криминалната серия "Местопрестъпление" Аксел Прал? Или пък американската актриса Лорън Потър, която Барак Обама назначи в консултанска група в Белия дом? - Всички тези хора страдат от синдрома на Даун. И те са имали късмет. Защото в девет от десет случая при такава прогноза жените абортират.

По този повод в Германия се води оспорвана дискусия. В Бундестага беше иницииран т.нар. ориентировъчен дебат, който беше проследен от трибуната за гости от хора със синдрома на Даун. Поводът: кръвна проба, която прогнозира с голяма точност дали плодът в утробата на майката има генетична особеност - една тризомия 13, 18 или 21. Последната причинява синдрома на Даун, който от десетилетия е в основата на всеки дебат за пренаталната диагностика. Кръвният тест е на пазара от 2012 година. Досега бременните жени трябваше да плащат сами разходите от 130 до 400 евро. При сегашния дебат става дума за това дали тестът да стане редовна услуга на здравната каса за рисковите бременности.

Напредък ли? Не съвсем!

От медицинска гледна точка новият способ е забележителен напредък, казват поддръжниците на кръвната проба. За разлика от досега провежданото изследване на околоплодната течност. При изследването на околоплодната течност съществува опасност от нараняване на плода и спонтанен аборт. Кръвната проба може да бъде взета много по-рано, така че бъдещата майка има възможност да решава дали да прекъсне бременността. Но и от медицинска гледна точка това е само половината истина. Защото кръвната проба е прогноза, а не диагноза. За да има сигурност при положителен резултат от кръвната проба, са необходими и допълнителни инвазивни изследвания, които изискват време. Освен това кръвната проба не може да определи точно дали става дума за рискова бременност. Опитът показва, че терминът се удължава по усмотрение. През 1976 година беше въведено изследването на околоплодната течност за малко майки с предполагаем висок риск. Две десетилетия по-късно методът е приложен само в 4 процента от случаите на базата на резултатите от изследване с ултрашал. Във всички други случаи причината е страхът от раждане на дете с увреждания или поради възрастта на майката. Това означава, че статистически вероятността за наличие на тризомия 21 се е увеличила, но не представлява индивидуален риск.

Един човек не може да бъде "риск"

Дали едно дете със синдрома на Даун представлява "риск"?. Това е и основният въпрос в етичния дебат. Защото тук става дума за опит за предотвратяване на раждането на хора с определени увреждания. Кръвната проба не е терапия, а тризомията 21 не е заболяване. Преди раждането не може да се предприема нищо профилактично. Има само една опция: аборт или не. Статистиката показва какъв е изборът в девет от десет случая. Въвеждането на съответния кръвен тест като здравна услуга противоречи не само на конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която е ратифицирала и Германия. Това е и селекция на хората с увреждания и на хората без увреждания, независимо дали признаваме това, или не. Това е чиста проба евгеника. Проблемът обаче е в това, че ние отдавна практикуваме евгеничната селекция. От десетилетия. С изследването на околоплодната течност, например. Евгеничното мислене е в основата на пренаталната диагностика, поне докато тя не е профилактична и може да осуети заболяване не плода.

Приобщаване вместо селекция

Всяка жена има правото да реши дали да абортира през първите три месеца от бременността. Тоест да реши дали иска да има дете или не. Никой обаче няма правото да решава кой вид човек е желан и кой - не. Общественият дебат обаче е объркан. От една страна, достъпът до информация на бременните за евентуален аборт е принципно ограничен.  Когато обаче става дума за дете с евентуално увреждане, абортът се приема с одобрение. За да няма никакви недоразумения: не осжъдам нито една майка, която при тези обстоятелства реши да се подложи на пренатален тест и евентуално да абортира.

През последните години беше направено много за приобщаване на хората с увреждания. Но подкрепата за родителите далеч не е достатъчна. Натоварването за семействата е огромно, а хората с увреждания постоянно биват стигматизирани. А уж простата и безобидна кръвна проба не дава на бременните повече възможност за самоопределение. Тъкмо напротив: Натискът за провеждането на кръвен тест се засилва и майките често решават да не износят едно дете с вероятни увреждания. Родителите на деца със синдрома на Даун неизменно чуват изречението: "Това не беше необходимо!" Кръвната проба като здравна услуга изисква такова отношение. Защото в противен случай по света ще има още по-малко забележителни хора като Натали Дедре и Лорън Потър.


Източник: http://www.dw.com/bg/Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 22.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Откриващата се възможност за кратко пътуване не е за изпускане. Не се колебайте да използвате шансовете си на всички фронтове, на които това ви се отдава. В личен план ще се радвате на спокойствието и удовлетворението, които носи пълноценната връзка. Щастливи сте с човека до вас.
22.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни и се пазете от необмислени постъпки, за които после може да съжалявате. Не са изключени конфликти с близки хора или колеги. Правете неща, които са ви приятни и не изискват особени усилия. Шофирайте спокойно, колкото и да сте напрегнати. Решителността няма да ви е полезна точно сега.
22.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Способността ви да убеждавате ще привлече на ваша страна много съмишленици, както и ценни предимства. Не подценявайте обаче хора, които действат самостоятелно. Има огромни шансове проектите ви да се осъществят, но трябва да бъдете по-настоятелни. В личен план сте объркани, но нещата скоро ще си дойдат на мястото.
22.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на интересите си ще проявите инициатива и ще постигнете намеренията си в сферата, която ви интересува. Не се притеснявайте, имате потенциал да се справите. Вярвайте в себе си и търсете сътрудничеството на хората, които цените. От това зависи в известна степен успеха ви.
22.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес Лъвовете са в стихията си. С размаха на действията си и едновременно с обаятелното си присъствие едва ли някъде ще останете незабелязани. Тежко на онзи, който реши да се изправи на пътя ви – просто ще бъде пометен. Действате хладнокръвно и решително. Резултатите не закъсняват, още днес ще научите новина, която ще ви зарадва.
22.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсва добра енергия и с желание ще се включите в събитията около вас, дори нещо повече. За много от тях ще станете инициатори, привличайки и други участници. Развлеченията няма да останат на втори план, умеете да създавате настроение и подходяща атмосфера, в която да се забавлявате всички.
22.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Сърцето ще ви подскаже на кое да отдадете предпочитание днес, ако сте затрупани със задачи, които чакат вниманието ви. Но пощадете здравето и нервите, като си дадете малко отдих. Свежият въздух и красотата на природата ще се отразят чудесно на духа ви, а споделените мигове с любими хора ще открият нови хоризонти пред вас.
22.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се губите в догадки и излишни обяснения, ще се съсредоточите върху важни за деня задачи. Бъдете търпеливи към онези, които открито ви показват къде грешите (най-често в служебен план), ако искате съвместната ви работа да продължи. Други ще пристъпят към действия, насочени към подобряване на бита си.
22.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За сетен път ще се убедите, че в този живот са нужни компромиси. Ще се поставите в позиция да изпълнявате желанията на близките си, но по ваше желание. Така вие разбирате съвместното съжителство. От вас зависи дали то ще бъде интересно и приятно. Деловите задачи изискват повече яснота в организацията им.
22.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С рисковани действия днес се отклонявате от пътя, който сте следвали досега. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги поставяйте на карта. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
22.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действайте решително днес и не се колебайте да изложите възгледите си. Шансовете са на ваша страна, затова бъдете сигурни в успеха на начинанията си. Проверявайте всяка информация, която е необходима за работата ви. Не излагайте на риск нещо, което вече сте постигнали. Получавате ценен съвет.
22.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Старайте се днес да няма никакви причини за недоволство на работното място. Опитайте се да се съсредоточите само върху едно нещо и бъдете сигурни ,че така усилията ви ще са най-ефективни. Отлагате нещо важно, но помислете дали не пропускате удобен шанс да постигнете своята цел още сега.
22.08.2019
Последни новини