Над 60 души са задържани за терора в Шри Ланка, загиналите са 360 души

Броят на заподозрените, задържани по време на разследването на експлозиите в Шри Ланка, надхвърли 60 души, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на председателя на парламента на Шри Ланка Кару Джаясурия.

Според служители на правоприлагащите органи най-малко девет атентатори-самоубийци са участвали в терористичните атаки. Посочено е, че полицията е идентифицирала осем от тях, сред атентатори е и една жена.

Според последните данни, 359 души са станали жертва на терористичните атаки. Общият брой на ранените не е определен, но е около 500 души.

Един от нападателите е учил в Обединеното кралство преди да проведе курс в Австралия, коментира заместник-министърът на отбраната на страната.

Посланикът на САЩ в Шри Ланка предупреди, че в страната продължават "терористичните заговори". "Терористите могат да атакуват без предупреждение. Типичните места са големи събирания и публични пространства", допълва Алейн Теплиц. 

Днес полицията в Шри Ланка обезвреди бомба в ресторант в град Катана, Според портала "Нюзфърст", бомбата е била в раница. Антитеррористичната операция продължава на мястото. По-рано министър Руван Виджевардене заяви, че полицейски служители са извършили контролиран взрив на мотоциклет в кино "Савой" в Коломбо, съобщава ТАСС.

Премиерът на Шри Ланка призна, че властите са подценили предупрежденията от Индия за терористични атаки. Индийските тайни служби предварително предават на колегите си в Шри Ланка информация за предстоящи терористични атаки, но Шри Ланка не я използвала правилно, което е голяма грешка, коментира премиерът Ранил Викрамасинг в интервю за НДТВ.

"Индия ни даде разузнавателна информация, но грешката ни беше в това как се възползвахме от нея ... в крайна сметка не беше дадена на никого", обяснява  премиерът. Викрамасинг отбелязва, че извършителите на нападенията са граждани на Шри Ланка, но са имали връзки с чужбина, поради което Шри Ланка потърси помощ в разследването от редица страни.

"Имаме добра система за обмен на информация с Индия, която ни дава необходимата помощ. Ние също така имаме подкрепа от САЩ и Обединеното кралство", коментира премиерът и допълва, че следователите от Шри Ланка са в контакт със съответните служби на други държави, включително Китай и Пакистан.

"Нашият приоритет е да арестуваме терористите. Докато не направим това, никой няма да бъде в безопасност", обяснява той.

В отговор на въпрос дали, според него, има връзка между експлозиите в Шри Ланка и атаката срещу джамиите в Крайстчърч в Нова Зеландия, премиерът отговори, че това е възможно. "Но планирането на експлозиите в Шри Ланка се е случило преди Крайстчърч", посочва той.

Според премиера, властите в Шри Ланка са убедени, че туристическият сектор скоро ще се възстанови от терористичните атаки. В момента туристите напускат Цейлон, много страни по света не препоръчват на своите граждани да посетят острова. "Ние ще се върнем. Ние не сме първите. Египет премина през това, Бали мина през същото. Това е лошо за икономиката, но туризмът ще бъде възстановен".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини