Благодатния огън дойде в Смолян и църквите в околията

Божественият огън, който ще гори в целия свят, дойде и в Смолян, донесен от  архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.  Митрополит Николай го пренесе за Пловдивска епархия, от където го получи и архимандрит Висарион, а по традиция на път към  Смолян, архиерейският наместник   предаде от Благодатния огън на свещениците от енориите  Хвойна, Малево, Чепеларе, Момчиловци, Пампорово. Частица от огъня се пренесе  и към Широка лъка, Девин, Михалково и околността и епархийският манастир „Св. Пантелеймон“. И свещеници от околните енории  поеха от благодатния огън, за да може бързо да се предаде и да достигне и до Златоград, Мадан, Рудозем, Баните и всички църкви в Смолянска духовна околия.

Всяка година тази радост, слязла от небето в Йерусалимския храм на Възкресение Христово,   се очаква с огромна радост, с голяма надежда, че в домовете на родопчани ще влезе небесна светлина, така, както ще бъдат запалени с нея и милиони, милиони свещи в целия свят.

Това велико чудо радва малки и големи, затова катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ бе препълнен. Стотици  свещички  бяха  запалени и с тях хората излязоха  пред  храма да благодарят и да участват в литията,   начело с иконата на Възкресение Христово. Архимандрит Висарион и свещеник Иван Марински  отслужиха в храма  Пасхална полунощница, Утреня и Великденска света Литургия, които продължиха до два часа след полунощ.  

Три пъти  архиерейският наместник възгласи поздрава: „Христос Воскресе!“ и три пъти множеството отговори:   „Во истину  воскресе!“

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  #(
  # (нерегистриран)
  0 0
  11:47, 28 апр 2019
  Те изповядват друга вяра. Но както самите те при разговор с тях... Срам, страх ни е.. Живи и здрави всички граждани по света днес...

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини