Открито море се отвори в Антарктика в разгара на зимата

От циклоните се създават части от морето без лед, които се отварят редовно по време на студените антарктически зими.

Морският лед в Антарктида е най-дебел през зимата, така че появата на открита вода е объркващо учените събитие. Тези открити морета се наричат полини (polynyas).

През 2017 г. учените забелязали една такава в морето на Лазарев, която нарекли Полиня на Мод Райз, защото е разположена над океанското плато, наречено на името на Мод Райз.

Сега изследователи, ръководени от Даяна Франсис, специалист в проучване на атмосферата от Ню Йоркския университет в Абу Даби, откриват, че циклоните изтласкват леда в противоположни посоки, което води до отваряне на разширяващи се площи открито море.

В средата на септември 2017 г. Полиня Мод Райз е с площ от 9 500 квадратни километра. До средата на октомври тя е нараснала до 800 000 кв. км.

Анализът на сателитни изображения с висока резолюция обяснява бързото разрастване. Топъл, влажен въздух, който идва от западната част на южния Атлантик, се среща със студения въздух на север, създавайки условия за силни бури. Образуваните циклони са оценени на 11-та степен по скалата за бури на Бофорт, което означава, че те включват скорост на вятъра до 117 км / ч и вълни до 16 метра височина навсякъде, където срещат открито море. Тези въртеливи ветрове избутват леда от центъра на циклона, пишат Франсис и колегите й в списание JGR Atmospheres.

Полините не са нови явления или непременно вредни. Според Националния център на САЩ за данни за снега и леда (NSIDC) те могат да осигурят важен достъп до океана за антарктическите животни и местообитанията на фитопланктона.

Полините обаче могат да се променят в условията на едно затоплящо се бъдеще, разсъждават Франсис и нейните колеги. Очаква се Антарктика да изпита по-силни циклони в следствие на климатичните промени, тъй като моделите показват, че бурите вероятно ще се формират по-често към полюсите и ще бъдат по-интензивни, според NSIDC.

Ако тези прогнози са правилни, Антарктика може да види повече открити води в бъдещите зими.

Източник: megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини