Остеопатията - лечение без лекарства с "магическо докосване"

Остеопатите изследват и лекуват болния с леко докосване на ръцете, без използване на лекарства, инструменти и апаратура.

На пръв поглед изглежда,че остеопатите правят чудеса. Свалят висока температура, лекуват грип, премахват проблеми с речта, карат органите да функционират нормално. Но няма никаква мистика.

Остеопатията е основана от американеца Андрю Стил в края на 19 век като синтез на мануалните техники от древността и знанията по анатомия и физиология. Стил имал дълбоките познания по анатомия, физиология и механика и постоянна медицинска практика. Той стигнал до извода, че организмът по природа има способност за самоизцеление, трябва само да се помогне на тази способност да се осъществи. Стил казвал: "Задачата на лекаря е да намери здравето, защото болест може да ти открие всеки".

Организмът е цялостна система от различни тъкани и течности (мускули, кости, свръзки, кръв, чието функциониране определя неговата работа .Здравият организъм се намира в състояние на подвижно равновесие. Тъканите и органите имат определена плътност и температура, те работят в определен ритъм. В резултат на физически и емоционални травми равновесието се нарушава.

По време на изследването лекарят-остеопат с помощта на ръцете получава обща представа за състоянието на пациента като определя местата на отклонения от нормата: напрегнатост на мускулите, костите, изменения на плътността, температурата, размерите на органите.

Остеопатът може да улови дори започнали изменения, които още не причиняват болка и не се разпознават с помощта на апаратура. Тези изменения може да останат незабележими за самия човек в продължение на години, докато не се появят, често по доста неприятен начин.

Малко позната в България, остеопатията е смятана за част от холистичната медицина, за която все по-често чуваме напоследък покрай здравословното хранене. Но остеопатичната медицина е клон на медицината в САЩ. Лекарите остеопати (DO) могат да бъдат лицензирани да практикуват медицина и хирургия във всичките 50 щата и са признати в различна степен в 65 други страни.

Лекарят и хирург Андрю Тейлър Стил основава професията като отхвърляне на преобладаващата система в медицината през 19-ти век. По това време лекарствата, хирургията и други традиционни терапевтични практики често причинявали повече вреда, отколкото полза. Някои от лекарствата, които обикновено се давали на пациентите, били арсен, рициново масло, уиски и опиум. Освен това, нехигиеничните хирургични интервенции по-често водели до смъртни случаи, отколкото до излекуване. Стил изследва алтернативни лечения, като хидропатия, диета, манипулация на костите и магнитно лечение. Той одобрява техните относително умерени странични ефекти и си представя, че някой ден "рационалната медицинска терапия" ще се състои в манипулиране на опорно-двигателния апарат, хирургия и много щадящо използване на лекарства, включително анестетици, антисептици и антидоти.

Техниката на Стил се опира на манипулация на ставите и костите за диагностициране и лечение на болести. Той нарича своите практики "остеопатия". До средата на 20-ти век професията се приближила към медицината, възприемайки съвременните принципи на общественото здраве и биомедицината. В САЩ в съвременната медицина границите между д-р и лекар остеопат се размиват. Намалява броят на завършващите в областта на първичната медицинска помощ, които избират да специализират остеопатично манипулативно лечение (ОМТ), нарастващ брой завършили остеопатия избират да се обучават в не-остеопатична специализация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини