Над 400 деца са изоставени още в родилния дом през 2018 г

1058 деца са изоставени през 2018 г., от тях над 400 са оставени още в родилния дом. Това заяви социалният министър Бисер Петков пред bTV.

Така той се опита да защити спрения проект на Стратегия за детето, срещу която имаше протести в десетки български градове. Опасенията на родителите са, че с този документ се дава възможност да се отнемат деца заради бедност, лоши битови условия или еднократни пререкания.

Според него е неоснователно обвинението, че Стратегията има за цел да отнеме детето. Целта е да се усъвършенства механизмът за превенция и мерките за връщане на децата в биологичното семейство и последвала реинтеграция, каза министърът.

"В сегашния проект на стратегия има оперативни мерки, където не им е мястото. Стратегията не омаловажава ролята на семейство за възпитание на децата, всяко едно дете може да развие своя потенциал с подкрепа на семейството, каза Петков.

Стратегия за детето е необходим да има, това произтича от Закона аз закрила на детето, категоричен бе Петков. Вероятно проектът на Стратегията, разработен от работна група при Националния съвет за закрила на детето, не беше добре представен, за да се разсеят някои съмнения.

Той изброи, че първите мерки при кризисна ситуация е детето да остане в семейна среда, да бъде настанено при близки и познати. Търсят се начини детето да бъде върнато при биологичните си родители, търси се резидентна грижа за общностна за детето, каза Петков.

Запитан защо в документа не се споменават нито веднъж думи и изрази като: "връзката родител - дете, участие на родителите, дом, семейство домашен, ценности", той каза: "Не мисля че този начин на оценка е най-добрия за оценка на такъв стратегически документ".

Социалният министър заяви, че по нов начин ще се разпределят и енергийните помощи, за да може повече семейства да се възползват от тях.

Ако в семейството има ученици, които не посещават училище или детска градина, помощите за семейства с деца от 5 до 16 г. ще бъдат ограничени, но няма да бъдат спирани. 30% от базовия доход за подпомагане, но ще стимулираме децата да посещават редовно училище.

За 2018 г. има 210 000 случаи, очаква се с промените помощи за отопление да получат 255 000 лица и семейства. Предстои и увеличаване размера на помощта. Планирани са 40 млн. повече от м.г. - 120 млн. лева са предвидени, каза социалният министър. Възрастните самотни хора, чиито доходи са с праг 277 лева вече ще може да ползват енергийни помощи. В София са малко лицата на енергийно подпомагане и получават помощи.

За първите две години ограничения за хората с право на лична помощ лимит 168 часа месечно. Това беше договорено за приемането на закона за личната помощ, допълни Петков за личната помощ на хората с увреждания.

Относно новия ред за пенсиониране, който НОИ прилага от 7 май, министър Бисер Петков обясни, че пенсиониращите се имат право да избират как да бъде изчислен новия процент - дали по новата или по старата методика. До края на месец май служители на НОИ ще бъдат в обществени приемни в общинските центрове, за да помогнат на хората да изчислят кой метод им е по-изгоден.

Кандидат-пенсионерите могат да погледнат и калкулатора на страницата на НОИ - електронната услуга за пенсии, където чрез ПИН и ЕГН всеки може да изчисли прогнозите. Консултациите със служители на НОИ, са преди да подадат документите.

НОИ има данни за лицата след 1987 г., а онези 3 "златни години", които може да са с най-високи осигуровки, не могат да бъдат проверени. Законодателството дава възможност сега човек да избере на каква основа да бъде изчислена пенсията му. Хората може да преразгледат подадените си документи и пенсия в 6-месечен срок.

Всеки министър носи оставката в джоба си, когато премиерът реши, я подава. Реакциите са адекватни и навременни, нямам повече информация. Така социалният министър Бисер Петков коментира вчерашната оставка на земеделския министър Румен Порожанов.

Припомняме, това е седмата оставка в кабинета "Борисов-3". Порожанов подаде оставка с мотив, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. В мотивите на премиера да приеме оставката са че зам.-шефката на ДФ "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефон е на сайта на къщата за гости, още е на работа. Обяснението на министър Порожанов е, че не се е събрал съвета, за да се приеме решението. "Ако някой иска да си пази някого, да си го пази, компромис няма да се прави с никого. Нарушителите или там, където има нарушение, да си носят последствията", каза Борисов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини