Най-популярната турска фолк-рок група обяви гладна стачка заради репресиите

Една от най-популярните в Турция групи за фолк-рок музика „Йорум“ обяви, че започва гладна стачка с искане арестуваните й изпълнители да бъдат пуснати на свобода, делата срещу тях да се прекратят и да паднат забраните за концертите им, съобщава опозиционният в.“Джумхуриет“.

В изявление до медиите групата посочва, че още с въвеждането на извънредното положение в страната /след опита за преврат от 15 юли 2016 г./ натискът върху дейността й се засилва с всеки изминал ден. Оттогава в продължение на 2 години културният център в Истанбул, където репетират, е атакуван 8 пъти от полицията, като всеки път инструментите и апаратурата е трошена, задигнати са албумите и партитурите, студиото е разрушено. През тези 2 години 11 от членовете са арестувани, 6 са обявени за издирване срещу парична награда с обвинения за тероризъм.

„Днес не само група „Йорум“ е подложена на репресии и няма право на живот, но и всеки, който не мисли като управляващата ПСР. Доказателство за това е фактът, че наши членове фигурират в списъка на терористите и е заповядано правата им да бъдат смазани. В този период бяха забранени всичките ни концерти, това продължава и сега, и е открито нападение върху изкуството ни. Арестуваха ни, хвърляха ни в затвора, но и там не спряхме творчеството си, 30 нови песни написахме и успяхме да ги излъчим“, се посочва в изявлението.

Все още 7 от музикантите са зад решетките, други 4 се издирват, а площади и стадиони изпълняват забраната да не допускат групата да изнася концерти. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    0 0
    22:42, 18 май 2019
    Демокрация по азиатски.
Последни новини