21 °C

Тома Белев: Природата е най-голямото богатство на България, трябва да я опазим

Тома Белев е лесовъд по образование и професия, известен защитник на горите Рила, Витоша и особено Пирин. Преподавал е в Лесотехническия университет (ЛТУ), а сега преподава в Нов български университет (НБУ). Бивш директор на Природен парк „Витоша“. Смята, че основната опасност за горския фонд е презастрояването и „узаконеното“ бракониерство – когато се сече повече от записаното в разрешителното. Води кампания срещу скандалните заменки на горски фонд в периода 2005 – 2011 год. , започнали при Тройната коалиция. Пръв поставя въпроса за унищожаването на дюните по българското Черноморие.

Тома Белев се гордее като най-хуленият и оклеветяван български общественик, особено ненавиждан от медиите на ДПС, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. За него злостните клевети са признание за добрата работа, че е успял да настъпи горската мафия.

Ето какво казва за себе си:

Все не ми остава време да споделя, че се кандидатирам на изборите за Европейски парламент през 2019 година, но е време да го направя. Ще бъда част от листата на Демократична България (листа N 13) под номер 9, което е продължение на помощта ми за коалицията на Зелено движение, Демократи за силна България и Да, България, в чиято управленска алтернатива отговарям за горите и защитените територии. Мисля, че следващите редове ще отговорят защо го правя, но ако имате въпроси питайте.
Информация за мен, за тези, които не ме познават
Аз съм лесовъд и специалист по опазване на дивата природа. Мисля, че съм късметлия – от седми клас знаех, че ще работя за опазване на природата и това правя вече повече от 30 години. Нито един ден не съм отивал на работа с нежелание, а това е голям късмет.
Роден съм в Кърджали в семейство на бежанци – дядо и баба първо са прогонени от Беломорска Тракия след войната, а после и от дома си в Тополовград, след 1944 г. Другата част от рода ми е от Плевенско, където край река Вит изкарвах летата си. Женен съм и имам син. Искам той да живее в нормална държава. Днес в рода ми има повече живеещи в чужбина, отколкото в България и това ме амбицира в действията ми – не искам да оставам последният, живеещ в родината.
Обичам българската природата – и горите, и планините, и Черноморското крайбрежие и считам, че след хората, природата е най-голямото богатство на България. И за това знам, че трябва да опазим всичко, което сме получили от дедите си и да го умножим, за да оставим на децата си една просперираща България.
Богат съм, но не по традиционния начин – с жена ми нямаме значимо имущество. Богат съм със семейството си, с приятелите си, с книгите си и с колекцията си от автентични български тъкани от миналите векове, които колекционирам вече двайсет години. Дядо казваше, че след ковчега ходят хора, а не имоти и считам, че е прав. Чувствам се богат и с доверието, което получавам – всяка седмица няколко души идват с молба за помощ или съвет, независимо, че нямам повече власт или права от всеки друг гражданин. Организацията, в която работя, въпреки писанията на свинските медии, не е получила нито един лев до 2019 година от оперативните програми в България или от държавния бюджет и това лесно може да се провери в списъците на бенефициентите.
Не определям никого за враг, но имам много приятели и съмишленици. Имам предизвикателства, имам работа, имам неща, които знам, че трябва да свърша, защото иначе няма да се чувствам добре сутрин, когато се гледам в огледалото. Изповядвам принципа, че човек трябва да прави каквото може, даже да няма надежда за успех. Имам успехи, имам и загуби, но като ходя из страната, навсякъде виждам резултатите от усилията на гражданите и природозащитните организации и това ми действа много вдъхновяващо. Успехите, които постигнахме като Коалиция „За да остане природа в България“ и гражданска общност, действително променят България и съм доволен, че съм допринесъл за тях.
Вярвам, че днес най-смислената инвестиция у нас е инвестицията в хората и тяхната среда. Затова се занимавам с обучение на хора и с опазване на средата на живот. Преподавал съм в Лесотехническия, Пловдивския и Нов български университети, а сега инвестирам в обучение на специалисти и доброволци. Обнадеждава ме, че хората взимат отпуска или отделят от свободното си време, за да участват в обученията, които организираме от Асоциация на парковете в България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини