Здравни експерти в Смолян изследват пушачи, помагат за отказ от цигарите

На 31 май е Световният ден без тютюн, който тази година се отбелязва под мотото „Тютюнопушенето и здравето на белите дробове“. Така Световната здравна организация фокусира вниманието ни върху изключително негативното въздействие на употребата на тютюн върху дихателната система и способността й да причинява болести като рак и хронични респираторни заболявания.

Кампанията на здравната инспекция в Смолян тази година ще включва и акция сред гражданите и служителите на различни администрации в Смолян под мотото „Тютюнопушенето ограбва въздуха ти. Избери здравето – разбий навика!“.

На 31 май от 9:30 ч. пред сградата на Областната администрация специалисти по профилактика на болестите ще разпространяват информационни материали за ползите от спирането на цигарите, а пушачите ще могат да установят количеството въглеродния оксид в издишания въздух и съответстващото съдържание на въглеоксихемоглобин в кръвта им, показател, който се използва също за диагностика на зависимостта от тютюна и за усилване на мотивацията за спирането му.

На същия ден от 14:00 до 16:00 ч. в зала №115 на първия етаж на Областната администрация ще гостува Консултативният кабинет за отказване от тютюнопушене към РЗИ. На индивидуална среща със специалист всички желаещи безплатно ще получат съвети и подкрепа за спиране на цигарите.Във връзка със Световния ден без тютюн, през месец май експерти на РЗИ – Смолян проведоха обучителни срещи относно ползите от неупотребата на цигари сред 290 ученици от 5 кл. до 10 кл. от Смолян, Неделино, Старцево, Девин и Чепеларе. На срещите двадесет младежи се възползваха от възможността да се убедят в негативното въздействие на пушенето като измериха съдържанието на въглероден оксид в издишания от тях въздух.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини