Ето колко чаши кафе на ден не се отразяват на сърцето

Изследването, финансирано частично от Британската сърдечна фондация (BHF), е представено на конференция на Британското сърдечно-съдово общество в Манчестър.

Експертите от Лондонския университет "Куин Мери" разделили в три групи 8 422 души, включени в изследването.

Участниците в първата група пиели по-малко от една чаша кафе на ден, във втората - между една и три чаши на ден, а в третата - тези, които пият повече от три.

Някои хора изпивали до 25 чаши на ден в последната група, въпреки че средният брой в тази група бил пет чаши на ден.
 
Изследователите установили, че дори и тези, които пият до 25 чаши кафе на ден, не е по-вероятно да имат втвърдяване на артериите, отколкото тези, които пият по-малко от една чаша дневно.

Предишни проучвания показват, че кафето втвърдява артериите, оказвайки натиск върху сърцето и увеличавайки вероятността от инфаркт или инсулт.

Всички участници в последното проучване са направили MRI сърцето и инфрачервени тестове на пулса, а резултатите са същите дори и когато се вземат предвид фактори като възраст, тегло и пушене.

Д-р Кенет Фунг, от Лондонския университет „Куин Мери“ казва: „Въпреки огромната популярност на кафето в световен мащаб, различни доклади биха могли да изключат хората от това да се насладят на това. Доколкото не можем да докажем причинно-следствена връзка в това проучване, нашето изследване показва, че кафето не е толкова лошо за артериите, както предполагат предишни изследвания. Въпреки че в нашето проучване бяха включени индивиди, които пият до 25 чаши на ден, средният прием сред най-високата група за консумация на кафе беше пет чаши на ден. Бихме искали да проучим тези хора повече в бъдещата ни работа, така че да помогнем за препоръчване на безопасния лимит."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини