Правителството прие националната програма с мерки за подобряване на атмосферния въздух

На заседанието на 5 юни, правителството прие Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018 - 2024г., предлагаща мерки в основните сектори, които причиняват замърсяване с фини прахови частици. Програмата е разработена въз основа на сключено Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възстановяване и развитие в подкрепа на управлението на качеството на атмосферния въздух.

Националната програма ще подпомогне общините в прилагането на мерки за постигане на устойчиво съответствие по показател фини прахови частици. Документът предлага прилагането на политики и мерки на национално ниво, които общинските власти не са в състояние да приложат самостоятелно.

Анализът в програмата потвърждава посочените в общинските програми основни източници на замърсяване с фини прахови частици - битовото отопление и транспорта (в големите градове). Община Смолян е сред тези, които имат сериозно повишение на нивото на замърсяване с прахови частици заради твърдото отопление през зимата и запрашаване от пясъка за зимна поддръжка на пътищата.

Мерките са насочени към двата сектора и най-вече към промяна на начина за битово отопление, чрез: въвеждане на изисквания за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление, контрол върху дървесината за битово отопление, по-ранно въвеждане на изискванията на Регламент 2015/1185 за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво.

Сред мерките е задължително поетапно извеждане от употреба в периода 2020-2024г. в общините с нарушено качество на въздуха на отоплителни уреди, които не отговарят на изискванията на регламентите за екодизайн и замяната им с други средства за отопление. Именно по тази програма се очаква подмяна на горивната база на близо 2600 домакинствата в Смолян.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини