11 °C

Европа отбелязва Деня Д - Нормандският десант

Точно преди 75 години - на 6 юни 1944 година, съюзническите сили дебаркират на северния френски бряг, окупиран от нацистите. Това е "Денят Д". Името на знаменателната дата е кодирано с буквата Д - като първата буква на името Ден. Десантът в Нормандия е повратна точка във Втората световна война. Той отваря втори фронт в Европа и така разкъсва силите на германския Вермахт, който се сражава на изток срещу съветската армия.

Така започва операция "Овърлорд" - най-голямата сухопътна, военновъздушна и морска операция в световната история. По протежение на 80 километра от бреговата ивица дебаркират около 156 000 съюзнически войници от 14 нации, но най-много са британците, американците и канадците; изпратени са 23 400 парашутисти; използвани са 7000 десантни кораба и други плавателни съда; мобилизирани са 11 590 самолета, които провеждат над 14 000 полета. 

Кодовите имена на петте плажа остават записани завинаги в историята на тази битка, обърнала хода на войната - Омаха, Юта, Джуно, Суорд, Голд.

Десантът е изненадващ за Хитлер заради изключителната секретност на плана. Подготовката започва още през 1943 година след Техеранската конференция на Голямата Тройка - Сталин, Чърчил и Рузвелт. Заради рязко влошаване на времето, върховният командващ експедиционните сили на съюзниците генерал Дуайт Айзенхауер сменя датата на десанта в Нормандия от 5 на 6 юни 1944 година.

Фюрерът смята района за непревземаем и го оставя слабо укрепен. Съюзниците подготвят и населението. Радиообръщение на ген. Дуайт Айзенхауер към народа на окупирана Франция гласи: Тази сутрин, съюзническите експедиционни сили извършиха десант на френския бряг. Това е началото на кампания в западна Европа. Великите битки предстоят. Вярвайте силно, заедно ще победим!

Операция "Овърлорд" обаче не протича по план. В хаоса на бойните действия загиват хиляди съюзнически войници. Много от тях се давят с тежкото си снаряжение, тъй като клапите на десантните лодки се отварят предварително. Десетки танкове потъват в морето, преди да са достигнали брега. Американската атака на плажа Омаха е застрашена от провал. Над 50 процента от войниците, участващи в десанта, загиват именно в първите часове на операцията.

В "Деня Д" американците и канадците дават най-много жертви в сравнение с всеки друг ден от Втората световна война", казва историкът Петер Либ.

Към обяд обаче германците постепенно започват да привършват мунициите. И атакуващата съюзническа пехота бързо прекършва съпротивата в повечето германски отбранителни бункери.

До полунощ на 6 юни съюзниците дават 4400 жертви (1449 британци, 2499 американци и 465 канадци), а германците губят между 4000 и 9000 войници, също загиват хиляди френски граждани. 

Съюзническите войски овладяват сравнително бързо Атлантическия вал - мощна система от бункери, телени мрежи и противотанкови заграждения по френското крайбрежие, но по-нататъшното навлизане във вътрешността на страната върви изключително бавно. 

Германските войски се отбраняват умело. Теренът във вътрешността на страната е неравен, пълен с каменни стени, храсталаци и окопи, т.е. идеално прикритие за германските снайперисти.

Първият френски град, освободен на 7 юни, е Сент Мер Еглиз. В местна църква стои макет на парашутист - почит към съюзниците и спомен за Джон Стийл - американски десантчик от 82-ра дивизия, който ранен във въздуха, пада върху камбанарията, попада в плен, но успява да избяга.

В края на юни съюзниците успяват да превземат пристанищния град Шербур, който става важна снабдителна база за военна техника.

Битката за Нормандия продължава над два месеца. На 25 август 1944 генерал де Гол навлиза триумфално в Париж, начело на френска танкова дивизия. Всъщност градът е трябвало да бъде освободен от съюзническите войски, но те дават предимство на французите. За цялата кампания германците губят 450 000 души, а в другия лагер загубите са наполовина.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
18 фев 2020
Последни новини