16 °C

Ноа Потховен: Да избереш съзнателно смъртта едва на 17 години

Ноа Потховен е била на 11 години, когато е станала жертва на сексуално посегателство. Няколко години по-късно, когато е на 14, двама мъже я изнасилсват.

Тежката й съдба й докарва тежка депресия и анорексия, наред с други заболявания.

В последните няколко години Ноа е била приемана в няколко различни институции заради депресията и анорексията си. Правила е опити за самоубийство. На 2 юни тази година 17-годишната Ноа умира в дома на родителите си, след като е спряла да се храни и да пие вода.

Смъртта й обаче се оказва любопитна тема за западните медии. Редица издания публикуват информация, че тийнейджърката се е възползвала от "легална евтаназия". В крайна сметка това се оказва фалшива новина, подхранена от факта, че в Холандия процедурата е легална, пише Guardian.

През декември Ноа разказва пред холандския "De Gelderlander", че се е обърнала към клиниката "Levenseinde" (Край на живота). Момичето попитало клиниката дали може да бъде легално евтаназирана или да получи шанс за "асистирано самоубийство", при което медиците дават на пациента медикамент, който той сам да приеме и да сложи край на живота си.

"Те смятат, че съм прекалено млада, за да умра", казва тогава Ноа пред холандските медии. "Те смятат, че трябва да приключа с терапията ми и че мозъкът ми трябва да бъде напълно развит. Това продължава до 21-ата годишнина. Това ме съсипа, защото не мога да чакам толкова дълго".

След редица лечения, по време на които Ноа е била дори принудително вкарана в кома, по-рано тази година тя решила, че не иска да бъде лекувана.

В Холандия евтаназията, при която животът на човек бива прекратен от лекари, и асистираното самоубийство, са легални от 2002 година насам. Според закона, за да се стигне до тези мерки, трябва страданията на човекът да са непоносими, без перспектива за подобрение, и трябва изборът да е направен напълно съзнателно, без да бъде повлиян от външни фактори.

Пациентите трябва да бъдат информирани за състоянието си, възможностите и изборите си. Изисква се втори лекар да се съгласи с искането, както и независим лекар да присъства на евтаназията или асистираното самоубийство. За деца между 12 и 16 г. се иска и съгласието на родител.

През 2017 г., която е най-скорошната, за която са налични данни, 4% от всички смъртни случаи в Холандия - 6091 души, са от евтаназия. 80% от тези хора са страдали от неизлечим рак, неврологични разстройства, сърдечни заболявания или такива на белия дроб. Само 1% от хората са имали психични отклонения, и само един е бил пациент под 18 г.

Миналата година Ноа е публикувала своята автобиография "Да спечелиш или да се научиш", в която описва как е била жертва на посегателство по време на детско парти, когато е била на 11 г. Три години по-късно двама мъже я изнасилват.

В книгата си тя описва последиците за психичното си здраве. Тя се надява, че книгата й ще се окаже полезна за млади хора с подобни проблеми, тъй като няма холандски институции за тийнейджъри, които имат нужда от такава помощ.

 


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини