Кардиналът владеещ 58 езика

В Деня на славянската писменост и култура. Празникът, който почита културата и познанието във всичките му измерения ще ви представим или по-скоро щрихираме образа на един човек загадка. Човек-легенда, за който се носят предания. Служител на бога и поклоник на науката.

Запознайте се с Джузепе Мецофанти... верен папски служител и съветник. Той бил известен лингвист, който съвършено владеел 58 езика.

Роден е през 1774 година в Болоня и почива в Рим през 1849 година.

През 1797 година е ръкоположен за свещеник. Седем години по-късно става и професор в Болонския университет. Тази длъжност обаче не му е присърце и той преценява, че може да се посвети по-детайлно в изучаването на световната наука и знание. През 1814 година Мецофанти напуска професорската катедра и става библиотекар при същия университет.

За да има повече свободно време, в което да изучава чужди езици, той посвещава цялото си внимание на "света на книгите".

През 1883 година по молба на папата започва работа във Ватикананската библиотека. Пет години по-късно слага кардиналската шапка. Времето на неговата длъжност е белязано от революционните движения срещу светските власти.

Освен езиците кардиналът познавал основно литературата и изкуството на различни страни, което го превръщало в най-ерудирания и мъдър представител не само на папската общност, но и на цялата страна. Той изключително бързо усвоявал чужд език: за цялостното владеене на устен и писмен китайски са му били нужни четири месеца.

Когато известния английски поет, революционер и романтик лорд Байрон (1788-1824) започва да живее в Италия (през 1816 година Мецофанти добавил познанието на редица ориенталски езици.

...из книгата на Атанас Дошков "Многоликото папство"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини