7 °C

Четирима с максимален резултат, 57 отличници на двете матури в Хасковска област

57 зрелостници от Хасковска област са с отлични оценки и от двете матури - по Български език и литература и по избираем предмет.

С максималния брой от 100 точки или с пълни шестици са четирима от учениците, явили се на ДЗИ. Три от отличните оценки са по математика и са на Здравка Иванова от ПМГ “Ив. Вазов“ - Димитровград, Нури Хасан от Математическата гимназия в Хасково и Филип Георгиев от Хасковската езикова гимназия. Четвъртата пълна шестица е по биология и е за Айлин Вели от СУ “В. Левски“ в Хасково. На предварителните изпити тя вече е приета и като студентка по медицина.

Анализ на матурите в хасковска област направи днес шефът на Регионалното управление на образованието Христина Боева. Въпреки че общият анализ на резултатите в страната все още не е готов, по предварителни данни вероятно хасковските ученици ще запазят позицията, на която бяха през миналата година, което означава, че ще са на около 20-то място.

На задължителната за всички матура по БЕЛ са се явили 1582 зрелостници от региона. С над 77 т. или отличена оценка от над 5.50 са 101 зрелостници. Слабите оценки на тази матура са 252, това е резултат по нисък от 22,5 точки от максималните 100. Общият успех по БЕЛ за тази година в региона е 3,84. През 2018 година средният успех е бил 4.00. За сравнение средния успех за страната е 4,06.

На втория държавен зрелостен изпит са се явили 1215 ученици. 356 от зрелостниците са със заявки за професионална квалификация и резултатите от този зрелостен изпит не е в общата статистика от второто ДЗИ по избираем предмет, уточни Христина Боева. 157 са отличните оценки от всички изпити. 120 са слабите оценки. Общият успех по всички предмети е 4,15. В сравнение с предходната година този резултата е по-нисък с две стотни. 4.67 е средният резултат в страната от всички изпити от втората матура.

За тазгодишните оценки в Хасковска област анализът на РУО показва, че има понижаване по български език и литература в сравнение с миналогодишните, по-слаб е резултатът и от английския език, както е и в цялата страна. За сметка на това обаче зрелостниците, които са се явили на втори изпит по химия, физика, испански език, немски език, философия и биология и здравно образование са с по-висок успех от тези със същите изпитни предмети през 2018 година. Миналата година е бил най-висок успехът по английски език, а тази година по химия - 5.23, по испански - 5.03, по математика - 4.92 и по немски език - 4.83.

Общият  среден успех от двете матури за хасковските ученици е 3.97.

Най-добре представилите се ученици в Хасковска област са тези от Езиковата гимназия в Хасково със среден успех 4.95. Следват ПМГ-Хасково, ПМГ-Димитровград, СУ “П. Берон“-Свиленград и СУ“Неофит Рилски“-Харманли.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  12
  123
  15 -1
  17:37, 18 юни 2019
  Образованието ни не може да бъде по-различно от здравеопазването ни, съсебната ни система и всички останали обществени системи...така че ще си бълваме статистики,анализи,графики,презентации,отчети и накрая нищо..поне можем да броим до 12...
 • 2
  За
  Запознат
  8 -10
  18:08, 18 юни 2019
  Среден успех на ПМГ 4.85 и без скъсани ученици за разлика от Езикова гимназия.
  Мисля, че това е много съществено да се отбележи!
 • 3
  Хх
  ххх
  0 0
  10:17, 19 юни 2019
  Аз само да питам: Тези които плюят системата и децата , че били лоши и неграмотни и какво ли още не, ако седнат да попълват тестовете за матурата само по български език, дали ще изкарат оценка по - висока от 3?

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16.10.2019
Последни новини