7 °C

Мухокалипсис: Ужасяващо нашествие на крилата напаст в руско село

Кадри от село от района на Урал, напомнящи филми на ужасите, наскоро бяха показани от руската държавна информационна агенция "Канал 1" и споделени онлайн на 13 юни.

Те разкриват тревожното положение в село Лазореви. Купища мъртви и полумъртви мухи покриват подове, маси и други повърхности в домовете на селяните. А навън плътни бръмчащи рояци мухи се събират над пътища, дворове и полета.

Местните жители обвиняват фермер, наторил нивите си с неузрял птичи тор и несъзнателно отприщил това апокалиптично бедствие.

Милионите насекоми изпълват буквално всичко наоколо. Телевизионният репортаж показва как сутрин местен жител почиства беседката си от умрели мухи с метла и пълни кофа. 

В селските магазини отдавна са свършили всички средства. В битката обаче все още превесът е на страната на насекомите. Мухите се размножават с невероятна скорост.

Хората се тревожат за реколтата си, както и за своето здраве - мухите са потенциални преносители на много опасни болести.

Селяните също така са загрижени, че и широкото и продължително използване на химикали за умъртвяване на насекомите може да навреди на здравето им, съобщава „Канал 1”.

След оплаквания от жители на селото е проведена дезинфекция, но нейният ефект трае само няколко дена. Сега около нивите отново се носят пълчища от мухи. Те са буквално стотици хиляди. Изглежда страшно.

В една ужасяваща сцена във видеото репортерът хвърля шепа пръст в пълзяща маса мухи на кална пътека. След това се свива при вида на облака мухи, изригнал във въздуха, образувайки бръмчащо цунами от тела на насекоми. .

"Това е непоносимо. Мухите са навсякъде", споделя жител на селото.

Жителите на Лазореви съобщават за „Канал 1”, че произходът на "чумата" може да се проследи до местен фермер на име Андрей Савченко, за когото се твърди, че е наторил нивите си с тонове птичи тор от близката птицеферма. Изпражненията може да съдържат милиони яйца, предава "Първи канал".

В същото време самият Савченко е уверен, че няма нищо общо с нашествието на насекомите.

"Върху тях не пише, че са от мен. За да се докаже, че идват от мен, трябва да се проучи полета на мухата, откъдето е долетяла. Мухи е имало милиони години, винаги са били, въпросът е само в техния брой. И никой не може да ми каже колко е допустимото, максимално количество мухи", коментира фермерът Андрей Савченко.

Но еколозите са на друго мнение, според тях именно този вид тор е свързан с увеличаването на броя на мухите.

"Има такова понятие като капрофаги, това са мухи, ларви на мухи, бръмбари, които се нуждаят от хранителна среда, а тяхната среда е неузрял тор, затова в него мухите снасят яйца, това е полезната за тях среда и те се размножават в огромни количества", обяснява екологът Евгений Тюлков.

Властите са започнали наказателно разследване.

Сега експерти проучват пробите, взети от почвата и птицефермата. Според следователите опасните отпадъци са доставени без разрешителни документи.

Виновният за екологичната катастрофа може да бъде осъден на затвор до две години. Докато разследването е в ход, е забранено да се внасят каквито и да било торове. А жителите трябва  да продължат неравната си борба с насекомите.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16.10.2019
Последни новини