Мухокалипсис: Ужасяващо нашествие на крилата напаст в руско село

Кадри от село от района на Урал, напомнящи филми на ужасите, наскоро бяха показани от руската държавна информационна агенция "Канал 1" и споделени онлайн на 13 юни.

Те разкриват тревожното положение в село Лазореви. Купища мъртви и полумъртви мухи покриват подове, маси и други повърхности в домовете на селяните. А навън плътни бръмчащи рояци мухи се събират над пътища, дворове и полета.

Местните жители обвиняват фермер, наторил нивите си с неузрял птичи тор и несъзнателно отприщил това апокалиптично бедствие.

Милионите насекоми изпълват буквално всичко наоколо. Телевизионният репортаж показва как сутрин местен жител почиства беседката си от умрели мухи с метла и пълни кофа. 

В селските магазини отдавна са свършили всички средства. В битката обаче все още превесът е на страната на насекомите. Мухите се размножават с невероятна скорост.

Хората се тревожат за реколтата си, както и за своето здраве - мухите са потенциални преносители на много опасни болести.

Селяните също така са загрижени, че и широкото и продължително използване на химикали за умъртвяване на насекомите може да навреди на здравето им, съобщава „Канал 1”.

След оплаквания от жители на селото е проведена дезинфекция, но нейният ефект трае само няколко дена. Сега около нивите отново се носят пълчища от мухи. Те са буквално стотици хиляди. Изглежда страшно.

В една ужасяваща сцена във видеото репортерът хвърля шепа пръст в пълзяща маса мухи на кална пътека. След това се свива при вида на облака мухи, изригнал във въздуха, образувайки бръмчащо цунами от тела на насекоми. .

"Това е непоносимо. Мухите са навсякъде", споделя жител на селото.

Жителите на Лазореви съобщават за „Канал 1”, че произходът на "чумата" може да се проследи до местен фермер на име Андрей Савченко, за когото се твърди, че е наторил нивите си с тонове птичи тор от близката птицеферма. Изпражненията може да съдържат милиони яйца, предава "Първи канал".

В същото време самият Савченко е уверен, че няма нищо общо с нашествието на насекомите.

"Върху тях не пише, че са от мен. За да се докаже, че идват от мен, трябва да се проучи полета на мухата, откъдето е долетяла. Мухи е имало милиони години, винаги са били, въпросът е само в техния брой. И никой не може да ми каже колко е допустимото, максимално количество мухи", коментира фермерът Андрей Савченко.

Но еколозите са на друго мнение, според тях именно този вид тор е свързан с увеличаването на броя на мухите.

"Има такова понятие като капрофаги, това са мухи, ларви на мухи, бръмбари, които се нуждаят от хранителна среда, а тяхната среда е неузрял тор, затова в него мухите снасят яйца, това е полезната за тях среда и те се размножават в огромни количества", обяснява екологът Евгений Тюлков.

Властите са започнали наказателно разследване.

Сега експерти проучват пробите, взети от почвата и птицефермата. Според следователите опасните отпадъци са доставени без разрешителни документи.

Виновният за екологичната катастрофа може да бъде осъден на затвор до две години. Докато разследването е в ход, е забранено да се внасят каквито и да било торове. А жителите трябва  да продължат неравната си борба с насекомите.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини