14 °C

Студенти от Академията за лидери идват на помощ за старото училище в Петково

  След десетки дарители и студентите от Академията за лидери ще се включат в помощ на петковци за ремонтните дейности на старото училище в родопското село

  Петковци нагледно показаха, че когато нещо, макар и трудно, стане кауза със сърце, тя неминуемо се реализира. Инициатива за спасяване и ремонтиране на сградата на старото училище в смолянското село Петково стартира в началото на 2016г. , а работата започна в началото на юни 2019г. До сега са събрани малко над 8 840 лв от дарения за каузата „Да спасим старото училище в село Петково“, в която се включиха над 60 граждани и фирми- с пари, строителни материали и друга помощ. След като събраната сума се оказа твърде скромна за извършване на цялостен ремонт от строителна фирма, инициаторите решиха да действат стъпка по стъпка и наеха двамата местни майстори Бисер и Росен, които след оглед на сградата, се заеха с тежката задача. Опитните дюлгери разчистиха камъните, градят падналата стена с камък, ще направят и необходимите бетонни пояси, замазка и ще възстановят прозорците за около 6000 лева.

  Така първия етап от ремонта, който местните хора се надяват да приключи до началото на есента, вече е в разгара си.

  Събраните средства ще се използват за заплащане на труда на майсторите и част от материалите.  След призив за помощ със строителни материали, две фирми са дали безвъзмездно материалите, които майсторите са поискали, за да започнат работата по ремонта на старото училище.

  Съвсем „неочаквано“ с петковци, ангажирани с ремонта, се свързват представители на „Академия за лидери“, платформа даваща възможност за практика на млади и трудолюбиви студенти от различни строителни и технически специалности.  
  „Всяка година, участниците на Академията подкрепят една кауза като помагат не само финансово, но и с време и труд.  Много сме щастливи, че тази година Академията за лидерите са харесали нашата кауза „Да спасим старото училище в село Петково“ и са решили да я подкрепят. Предстоят разговори и срещи с тях, за да се уточни как и с какво да ни помогнат. Поздравления за тези млади българи, които с труд и средства помагат на различни благотворителни инициативи!“, заявиха от инициативния комитет в Петково.

  Старото училище е общинска собственост и до преди три години в него се помещавала читалището и библиотеката на селото, но сградата не се поддържаше и се рушеше. От снеговете и дъждовете цялата източна стена беше срутена, голяма част от покрива е повреден, подовете са изгнили и сградата от няколко години е абсолютно неизползваема. От инициативния комитет изразяват надежда, че на следващ етап община Смолян ще се включи и ще предостави дървен материал и греди за покрива.

  Старото училище е емблематична сграда,  символ на родопското село.

  Училището е открито през 1921 г., а според книгата „Село Петково“ на д-р Георги Ташев група първенци от селото се обединяват около идеята за построяване на ново училище още през 1916 г.  Изумително е, че това се случва въпреки бушуващата Първа световна война. Чрез дарения и самооблагане на всички семейства се събират средства, строежът започва през пролетта на 1917 г., а на 16-ти септември 1920 г. училището вече посреща и първите си ученици. Тържествено е осветено на 21-ви юли 1921 г. Изчислена в лева, сградата е струвала 1 500 000 лв, събрани без помощ от държавата и общината. До 2015 г. в нея се помещават читалището и библиотеката на селото.

  В някогашната гимназия „Отец Паисий“,  са учили поколения петковци, повечето от жителите вече са изселници, но  през лятото живописното село е пълно с живот, много от хората се връщат, а все повече са и тези, които купуват къщи тук, заради красивата и чиста природа. Петковци вярват, че някой ден, селото ще има и ново „старо“ училище,  библиотека и място за занимания и развлечения на деца и възрастни.

  Щиляна Чакърова

  Инициативният комитет припомня, че за каузата има нова дарителска сметка, в която желаещите могат да се включат с финансов превод, както и с помощ с материали.  НОВАТА ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА за инициативата „Да спасим старото училище в село Петково“:
  ТИТУЛЯР: НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ ХРИСТО ПОПКОНСТАНТИНОВ – 1923“
  С. ПЕТКОВО, обл. Смолян
  основание – Благотворителна инициатива „Да спасим старото училище в село Петково“
  БУЛСТАТ – 000609608
  ДАННИ БАНКОВА СМЕТКА:
  BIC КОД – STSABGSF
  IBAN BGN – BG26STSA93000000664557

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 19.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
  19 окт 2019
  Последни новини