Започна срещата на Г-20 в Осака

Лидерите на групата на 20-те откриха срещата на високо равнище в японския град Осака, като се очаква форумът да бъде един от най-бурните от години, съобщава АФП.

Японският министър-председател Шиндзо Абе откри срещата, която ще бъда доминирана от разговори за търговията, геополитическото напрежение и изменението на климата.

В първите минути настроението изглеждаше приятелско, а лидерите пристигнаха с усмивки на лицата, позираха за традиционната “семейна снимка”.

Американският президент Доналд Тръмп и китайският Си Дзинпин, чиито страни са затънали в разрушителна търговска война, си размениха ръкостискане преди общата снимка.

И докато лидерите се насочиха към първата сесия, френският президент Еманюел Макрон се наведе да прошепне нещо в ухото на Тръмп, като покриваше устните си, за да не бъде прочетено по тях какво казва.

Първата сесия на срещата е фокусирана върху цифровата икономика, като загрижеността за неприкосновеността на личния живот и сигурността са включени в дневния ред.

“Дигитализацията бързо промени различни аспекти на нашето общество и икономика”, каза Абе при откриването на сесията. “Щастлив съм да видя инерцията да се справим в световен мащаб с цифровата икономика.”

Но в знак на продължаващото напрежение, което вероятно ще доминира преговорите, Тръмп се позова на опасенията на САЩ относно заплахата за сигурността, която представлява китайската телекомуникационна компания Хуауей.

Като „разширяваме дигиталната търговия, трябва да гарантираме и устойчивостта и сигурността на нашите 5G мрежи“, каза той.

Администрацията на Тръмп е предприела мерки за забрана на Хуауей, като Китай е поискал прекратяване на ограниченията като част от условията за възобновяването на преговорите за разрешаване на търговската война.

Срещата на върха е засенчена от търговската война между двете най-големи икономики в света, с надежда, че Си и Тръмп могат да постигнат примирие, когато разговарят в събота в кулоарите на срещата на върха.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини