Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда по икономика: Libra е криптовалутата на глупаците

Един от най-авторитетите икономисти в наши дни е уверен, че Libra не решава и не може да реши днешните финансовите проблеми на банковите институции и на потребителите. Според Стиглиц, за Зукърбърг това е още един начин да спечели пари и всичкото, което му е необходимо от купувачите на Libra е вземането на своеобразен безлихвен кредит.

Джоузеф Стиглиц, носител на Нобеловата награда по икономика, публикува в Guardian специален материал за Libra. Неговото мнение за криптовалутата на Facebook е скептично и саркастично:

„Само един глупак би доверил на Facebook своето благосъстояние. Но може би именно такава е идеята“.

За чия сметка?

Криптовалутата няма как да реши финансовите проблеми на потребителите, но е необходима на Зукърбърг. Ето защо Стиглиц задава резонния въпрос, по какъв начин Facebook възнамерява да печели от Libra? Според нобеловия лауреат, Facebook няма как да се конкурира на пазара с транзакции – тоест, Зук има нужда от друг източник на пари. И той го има.

При официалното представяне на Libra бе заявено, че тя ще бъде обезпечена с няколко от най-силните валути на планетата – тоест, криптовалутата на Facebook ще бъде тип стейбълкойн, като социалната мрежа обещава 100% обезпечение. Но чакайте малко, ако хората започват да дават пари за Libra, това означава, че сумите, получени от продажбите на цифровите монети Libra всъщност за Марк Зукърбърг са си безплатни депозити, с които той може да се разпорежда както си иска. Стиглиц продължава:

„Но какъв е смисълът някой дори да си помисли да си дава парите за криптовалутата на Facebook? Защо някой ще реши да затваря някаква парична сума при 0% депозитна лихва, като би могъл със същите пари да си купи къде по-безопасни държавни облигации на САЩ?“.

Нобелистът добавя, че към днешен ден за печалбата от криптовалута трябва да се плащат немалки данъци – нещо, което при държавните ценни книжа и при банковите депозити е уредено по съвсем друг начин.

Според Стиглиц, от Libra остава да се печели по друг начин:

„Гнусни хора са готови да платят големи пари, за да може тяхната гнусна дейност – корупцията, неплащането на данъци или финансирането на тероризма, да може да остане незабелязано. И ако това е бизнес моделът на Libra, то тази криптовалута трябва да бъде незабавно забранена“ – призовава икономистът.

Стиглиц счита, че най-вероятният и типичен вариант за печалба на Facebook е използването на Libra транзакциите за съставянето на още по-подробни профили на потребителите.

„Facebook обеща да не използва тази информация, но кой ще повярва в това?“ – задава риторичен въпрос нобелистът.

Доверието

Водещият световен икономист ни напомня, че традиционните банки са преминали през редица кризи на доверието – често пъти напълно заслужено, но в крайна сметка по този начин са се формирали днешното законодателство и банковата система на обезпеченията. Този път отне на банките над 100 години. Но Facebook още е в началото на подобен път и вече е затънал на дъното с огромните разгорели се скандали. В тази компания вече почти никой няма доверие.

„Досега станахме свидетели как лидерите на Facebook, когато се сблъскват с избора между парите и изпълнението на своите обещания, отново и отново избират парите. Нищо друго не може да бъде ориентирано към още пари като създаването на нова централизирана криптовалута. Но може би точно така е и замислено: след като разполага с толкова много данни за своите 2,4 милиарда потребители, кой освен Facebook ще знае по-добре колко глупави нещастници се раждат всяка минута“ – завършва с твърде остър тон материала си икономистът нобелист Джоузеф Стиглиц.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини