Стандартни бланки за 16 услуги от 16-ти юли в община Димитровград

Правителството прие Постановление за допълнение на Наредбата за административното обслужване, с което задължава всички общински администрации да използват стандартизирани образци на заявления за 16-те най-масови общински административни услуги от днес 16-ти юли. Община Димитровград също е въвела стандартизираните образци на заявления за 16-те услуги и е спазила наредбата, коментираха от местната администрация.

Еднаква трябва да е бланката при издаване на извлечение от акт за гражданско състояние на различни езици и за заверка на документи по гражданско състояние за чужбина. В сферата на недвижимите имоти едни и същи трябва да са заявленията за издаване на скица, за удостоверение за идентичност на урегулиран поземлен имот, за издаване на виза за проектиране, за разглеждане и одобряване на инвестиционни проекти, по които се издава разрешение за строеж, за търпимост на строеж, за одобряване на подробен устройствен план и т.н

През февруари вицепремиерът Томислав Дончев внесе проект за изменение на действащата Наредба за административното обслужване. Той съобщи тогава, че след направена м.г. инвентаризация на административните услуги е констатирано, че при обслужването на гражданите се допускат нарушения на основните принципи и изисквания в Административнопроцесуалния кодекс, Закона за администрацията, Наредбата за административното обслужване и т.н. „Съществуват различни изисквания за предоставяне на документи и различни видове документи, които се предоставят при заявяване на едни и същи административни услуги от гражданите и бизнеса“, пишеше в мотивите за внасянето на проекта. По отношение на общинските услуги основните констатирани несъответствия бяха, че за една и съща услуга се изискват различен вид и брой документи, че не се осигуряват различните канали за подаване на заявленията, не се осигуряват различни канали на получаване на готовите документи съгласно АПК, че обичайната практика е документите да се получават лично на гише, което води до неудобство за гражданите и бизнеса.
 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини