Код червено в Рим – максимална степен на терористична заплаха

В Рим е обявено максимално равнище на терористична заплаха, издирван е млад сириец, който в засечени от службите телефонни разговори е заявил, че ще извърши атентат в града в събота, съобщава в. „Корриере дела Сера“ днес.

„Утре в Рим ще отида в Рая“, е казал 28-годишният сириец в телефонния разговор, цитиран в изданието. Властите разполагат със снимката на млад човек, направена пред Бранденбургската врата в Берлин. Анти-терористичната аларма е от снощи. Младият мъж, идентифициран с три възможни самоличности и дата на раждане, е регистриран във Фейсбук, установила римската полиция. Властите препоръчват максимално внимание и в случай на съмнения хората да сигнализират незабавно в службите, за да се извърши проверка. Полицаите са предупредени, че при откриването му трябва да съобщят на отдела за специални операции.

Полицията реши да не разкрива публично общия характер и визията на издирвания, за да извърши допълнителни разследвания и да провери дали чужденецът вече е пристигнал в града, както и възможните му контакти в столицата. Полицейското управление на Рим е предало на всичките патрули снимки на сириеца. Името му остава неуточнено, тъй като се смята, че ползва фалшиво и има три различни страници във Фейсбук.

Разследването се води от службата за борбата с тероризма съвместно с тайните служби. Проверяват се както среди, считани за изложени на риск, така и всички групи на фундаменталисти.

Според изданието снимката, свързана с доклада за проследяване на заплахата, показва млад мъж с брада, което гледа в обектива. Анализът на изображението потвърждава, че той е пред Бранденбургската врата в Берлин. Фотографията е страницата му във Фейсбук. Според докладите, той е роден в Сирия на 5 май 1991, но и това се проверява.

Италианският вестник припомня, че през декември 2016 г. в германската столица терористичен акт извърши тунизиецът Анис Амри, който впоследствие бе убит от полицията в Милано.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини