Студенти от Мюнхен отново спечелиха конкурса на Мъск за Hyperloop капсула (видео)

Студенти от Техническия университет в Мюнхен (TUM) за четвърти пореден път спечелиха световния конкурс на Илон Мъск за изработване на капсула за неговия проект за транспорт на бъдещето Hyperloop.

В Лос Анджелис техният прототип разви в почти пълен вакуум скорост от 463 км/ч, което е съвсем малко под миналогодишния им рекорд от 467 км/ч, съобщи университетът в понеделник.

Конкурсът е създаден през 2015 г. с цел популяризиране на идеята за революционно различния вид транспорт. Но в предизвикателството се научават нови неща и ясно се вижда кои са водещите институти в света в тази сфера.

Преди финалния кръг в Лос Анджелис в неделя студентските отбори минават през тест за сигурност и от 21 екипа са успели едва 4 - всичките от Европа.

Възпитаниците на баварския университет изпревариха конкуренцията значително - втора е капсулата на Swissloop основно на студенти от цюрихския ETH, вдигнала 257.5 км/ч по специалната релса. Близо до тях отново са швейцарци - EPFLoop на L'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) в Лозана с 238 км/ч. Четвъртият европейски отбор е на Техническия университет в Делфт, Холандия, но техният прототип е трябвало да спре аварийно след 200 метра заради проблем с комуникациите.

TUM е един от финансовите спонсори, сред които има и компании. Освен това мюнхенският университет предоставя на екипа високотехнологичните лаборатории MakerSpace и центъра за иновации в Гархинг край баварската столица.

Мъск представи идеята си през 2013 г. и все още тя е в ранна фаза. По време на едноседмичното състезание в САЩ участниците трябва да минат през около 100 теста. Тони Джукич, ръководител на екипа от Мюнхен, обяснява, че тяхната капсула е резултат на 4-годишна еволюция и че всеки път научават нови и нови неща за усъвършенстването ѝ.

Освен студентите инженери екипът в TUM включва и 15 техни колеги, които отделно проучват какъв е икономическият смисъл зад такъв проект, колко устойчив е той, дали си струват разходите и как да се оптимизират.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини