Собственикът на фирмата, в която работи Кристиян Бойков, не е в България

Собственикът на фирмата TAD Group Иван Тодоров не е в България, а в Канада, където е на годишен форум на ресторантите Subway (Тодоров има и бизнес със сандвичи - бел.ред). Иззети са абсолютно всички компютри на фирмата, която на практика е спряла да фуннкционира, а причината да бъде задържан търговския директор Георги Янков е неясна. Това заяви адвокат Георги Стефанов, който защитава обвиняемия за кибератаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков, цитиран от bTV и Нова телевизия.

Според адвоката, пътуването на Тодоров било планирано преди година. Търговският директор на фирмата Георги Янков пък бе арестуван снощи от антимафиотите, които влязоха за втори път в офиса на TAD Group.

"Това, което знам, е, че разследването е прехвърлено на Специализираната прокуратура. Явно се правят опити да се повдигне обвинение за организирана престъпна група незнайно за какво", допълни юристът.

По думите на Георги Стефанов, компютърът на Кристиян не е бил декриптиран, въпреки изявленията на МВР и прокуратурата, които адвокатът определи като "волни".

"Ако са извлечени някакви данни, това е незаконно, защото чл. 159 от Наказателния кодекс урежда процедурата - трябва да има поемни лица и хора от защитата на обвиняемите, както и собственикът на съответното устройство. Ако нещо е могло да бъде изтеглено, то е можело и да бъде внесено вътре. Всички компютри са в ръцете на разследващите и оперативните работници от ГДБОП. Иззели са един компютър в разрез на процесуалните правила и са го отваряли, кой би ги спрял да внесат каквито си искат данни вътре? Това ми е тезата за защита, да", категоричен бе адвокатът.

По въпроса дали има 106 бази данни на НАП на компютъра на Кристиян, Георги Стефанов отвърна, че "няма такива бази", защото никой не ги бил видял.

Адвокатът отхвърли всякакви въпроси за политическа връзка: "Моля да не ни замесвате в техните политически игри. Въпросът е процесуален. Да оставим политиката за политиците."

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини