За пръв път Художествената галерия в Смолян представя големия художник Илия Петров

Изображение 1 от 2

    Уникалната изложба ще остане в залите на галерията до края на месец септември

    За първи път в Художествената галерия в Смолян ще бъде представена уникална гостуваща изложба-Илия Петров -живопис, графика, рисунка и скулптора. Тя ще бъде открита на 27 юли /събота/ от 17, 30 часа в Зала 6 на галерията.

    Илия Петров е един от най-известните ни художници, крупен представител на съвременния реализъм и от изключителните ни майстори в живописта. Истинската му виртуозност обаче е най-вече в голите тела, където остава един от най-големите майстори.

    Илия Петров е роден на 6 юли 1903 г. в Разград. Учи живопис в София и в академията за изобразителни изкуства в Мюнхен. От 1940 г преподава в Художествената академия в София.През 1971 г е избран за академик в БАН. Умира на 18 май 1975 г в София. Той създава множество известни портрети на много бележити свои съвременници -Дора Габе, Николай Райнов, Людмил Стоянов и др.
    Изложбата е по идея на директора на Художествената галерия Иван Пеев, а в организацията и участва известният художник Петър Пиронков.
    На значимото културно събитие ще присъстват известни колекционери, критици на изкуството, от общинската администрация, депутати, министри и известни творци. Организаторите канят смолянчани и гостите на града да посетят уникалната изложба.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини