След края на трето класиране, кои са хитовите специалности в Пловдивския университет?

След трето класиране в Пловдивския университет са заети над 97% от местата по държавна поръчка, като 3% от останалите свободни бройки са обявени за допълнителен прием. Висшето училище е записало 3736 нови студенти, 597 от тях са избрали платено обучение, съобщиха от висшето училище, което е сред предпочитаните сред младите хора от Смолянска област. Тенденцията показва, че голяма част от кандидат-студентите са избрали специалности, които съвсем до скоро изглеждаха неатрактивни и оставаха с много свободни места, дори след трето класиране. Сега обаче интересът към тях драстично се увеличи, за сметка на други, като например така желаната преди години специалност „Право“, към която през последните години няма такъв наплив.

С нацяло изпълнен прием са професионалните направления „Педагогика“, „Педагогика на обучението по...“, „Филология“, „История и археология“, „Философия“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Психология“, „Политически науки“, „Социални дейности“, „Администрация и управление“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“ и „Изобразително изкуство“.

126 от обявените 133 места в „Право“ са запълнени, а за останалите свободни 7 места може да се кандидатства според изискванията на допълнителния прием, нещо, което само преди 10 години беше немислимо.

Приблизително 95% от местата професионално направление „Химически науки“ са запълнени, но има единични свободни места за бакалавърските програми „Химия“, „Химия с маркетинг“, „Компютърна химия“ и „Анализ и контрол“.

Четири от 28-те места в направление „Музикално и танцово изкуство“ също са свободни. В професионално направление „Машинно инженерство“ не са заети 8 места в специалностите „Автомобилна техника“ и „Машиностроителна техника и технологии“. В единствената специалност на направление „Електротехника, електроника и автоматика“ – „Електроенергийна техника“, има 16 свободни места. Общо 15 са свободните бройки в трите специалности на направление „Математика“ – „Бизнес математика“, „Математика“ и „Приложна математика“.

В „Комуникационна и компютърна техника“ са заети 149 от всички 160 места в направлението. Свободни бройки има и в специалностите „Компютърни и комуникационни системи“, „Телекомуникации с мениджмънт“ и „Хардуерни и софтуерни системи“.

При „Физически науки“ има 39 незапълнени места за редовно и 9 за задочно обучение в три от четирите специалности на направлението – „Екоенергийни технологии“, „Инженерна физика“ и „Медицинска физика“. Изцяло запълнени са редовната и задочната форма на четвъртата бакалавърската програма – „Технологии в телекомуникациите“. Остават незаети и 12 места в специалността „Теология“ от професионално направление „Религия и теология“.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини