Смолянски ловци и еколози единодушни: Ще има проблеми, във всеки капан за глиган ще има хваната мечка

Кметове от областта, санитарни власти, ловци, горски и шефове на други институции, днес участваха в поредното заседание на областната епизоотична комисия в Смолян. Д-р Сава Бозуков, шеф на Областна дирекция по безопасност на храните в Смолян обяви, че домашните прасета, отглеждани в стопанства тип „заден двор“ почти са заклани. „Почти прасетата на територията на Смолянска са изклани, като съвсем малка част от тези, които са останали са обезпаразитени и чакаме да мине срока на лекарството, и да може месото да се консумира-това са още -два три дни.“, обяви д-р Бозуков и допълни, че до понеделник всички около 400 прасета ще бъдат ликвидирани.

Санкции минимум по 500 лева за стопаните, които не са умъртвили прасетата за лична употреба

„Ако се открият прасета, които не са умъртвени, собствениците и стопаните ще бъдат санкционирани, защото това са нерегистрирани животновъдни обекти-те подлежат на санкции-минималната е 500 лева, като тази санкция може да се прилага всяка седмица. Някои стопани казват, че трябва да имаме прокурорско разрешение, за да влезем в обекта-няма такова нещо. С помощта на полицията ще бъдат съставени актове за нерегламентирани обекти по чл. 137 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност.“, коментира още д-р Бозуков.

Лабораторията за изследване на проби за африканска чума е една, резултатите закъсняват

До момента няма регистрирана положителна проба за чума по свинете и дивите прасета, но стана ясно, че изпратените в София проби за анализ се бавят вече повече от две седмици. В ловните стопанства се съхраняват убити диви прасета, фризерите са пълни, няма места за съхранение на други, но докато не пристигнат резултатите от пробите нищо не може да се направи. Така на практика може и да има положителни проби, но те още да са неизвестни на институциите на територията на областта, заради забавянето на резултатите от изследванията.

Стопанства с повече от две прасета ще станат незаконни с предстоящи промени в нормативната уредба

Предстоят и законови промени за стопанствата тип „заден двор“, според които на стопаните ще се разрешава да отглеждат само до две прасета за лична консумация и то в зони без зараза. Това обяви ветеринарният лекар д-р Димитър Пампоров, който вчера е участвал на кръгла маса в Тракийския университет в Стара Загора за тежката ситуация със заразата от африканска чума.

Шест години пълна забрана за отглеждане на свине, ако пламне епидемия 

„Тези две прасета ще могат да се отглеждат само в свободните от зараза области, ние за сега сме такава. На кръгла маса е бил повдигнат и въпроса за поставянето на капани за диви прасета и проблема, който ще възникне- ако там се хванат мечки. „Трябва да се предприемат сериозни мерки с поставянето на капани с примамки, тъй като има опасност от залавяне на мечки, което ще бъде следващия проблем. Не трябва да допускаме в нашата област да навлезе заразата, защото според изчисленията, ще трябва да минат 6 години от последната положителна проба, докато едно огнище се обяви за приключило, а в това време ние няма да можем да отглеждаме никакви прасета.“, каза още ветеринарят.

В райони чисти от зараза ловният сезон ще се удължи с три месеца

На срещата стана ясно също, че в местата, където има обявени огнища е забранен груповия лов, а в 200 кв. км. от огнищата ще бъде спрян не само груповия лов, но и дърводобив, рибарството, гъбарството и брането на всякакви билки. В райони, които са чисти от зараза- груповия лов ще бъде разрешен един месец по-рано и ще завърши два месеца по-късно, което на практика удължава сезона с три месеца, за да се намали популацията на диви прасета. Това обаче ще е валидно само за райони без огнища на зараза.

Ако сложат капани за прасета ще се хванат мечки

Представителите на ловците от различните сдружения в областта споделиха, че основният проблем е поставянето на капаните и тяхното финансиране, а те нямат възможност да закупуват капани, които са приблизително по хиляда лева. Ловци и еколози бяха единодушни, че в Смолянско мечките са повече от дивите прасета и основен проблем ще възникне именно при прилагане на тези мерки. „Няма да има капан, където да няма хваната мечка, мечки има повече от прасета, това наистина ще е сериозен проблем, обяви председателят на едно от най-големите ловни сдружения в областта в село Славейно.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини