Кораб на НАСА успешно нареди на друг да си включи водната тяга и да се сближи в орбита (видео)

Представете си два космически кораба с размер  10 на 10 на 10 сантиметра, които обикалят около Земята заедно.

След това си представете как те си комуникират и използват воден двигател, за да се приближат един до друг. Ето това се случило, според прессъобщение на НАСА, с двата космически кораба CubeSats, дефинирани като не по-големи от 10 cm x 10 cm x 10 cm, които са в орбита около Земята на около 9 км един от друг.

Те установили радиокомуникационна връзка, след това единият от тях издал команда на другия. Шефът казал на подчинения да запали водната си тяга и да се приближи. Водата се превръща в пара, след което се използва за задвижване на космическия кораб.

Тази малка драма е част от разработването на малки космически кораби, които могат да правят нещата автономно. Вместо хората от Земята да дават всяка команда на CubeSat, те трябва само да инициират последователността, а космическият кораб да направи останалото.

"Демонстрации като тази ще помогнат за усъвършенстване на технологиите, които ще позволят по-голямо и по-широко използване на малки космически кораби в и извън земната орбита", казва Роджър Хънтър, програмен мениджър на програмата за малки космически кораби, в прессъобщение.

При този експеримент имало строги ограничения за типовете инструкции, които един космически кораб може да издаде на друг.

Смисълът на експеримента е да покаже, че операторът-човек може да инициира последователност, а космическият кораб ще се грижи за спецификата. Космическият апарат "шеф" можел да издава само разрешени и предварително планирани инструкции.

„Екипът на OCSD е много доволен, че продължава да демонстрира нови технически възможности като част от тази разширена мисия, над 1,5 години след разполагането“, заяви Дарън Роуен, директор на отдела за малки сателити в Aerospace Corporation.

"Вълнуващо е да се мисли за възможностите, които се предоставят по отношение на дълбокия космос автономно организиращи се рояци от малки космически кораби."

Изглежда ясно, че в бъдещото проучване на космическите и планетарните тела ще има по-автономни апарати. И в момента на Марс сам пъпли "Кюриозити" - водещото космическо проучване на НАСА . Но марсианският ровър работи с подробни инструкции, изпратени от Земята.

В бъдеще обаче нещата ще се променят. Представете си рояк от дронове, които имат ​​стационарна научна платформа за база. Дава им се набор от инструкции какво да изследват и те се организират според предварително разрешените инструкции и алгоритми, които им помагат да постигнат целите си. Работата е точно като изкуствен интелект.

Засега обаче мисията на НАСА за оптични комуникации и демонстрация на сензори (OCSD) е само втората стъпка в щателно проектирана серия от мисии. Първата мисия OCSD стартира през 2015 г. Това беше мисия за намаляване на риска, предназначена да калибрира и усъвършенства тези два космически кораба - OCSD-B и OCSD-C.

Може да не изглежда голямо чудо на фона на всичките истории за изкуствен интелект и робори, които управляват света.  Но не е така. Два космически кораба, които издават инструкции автономно и след това пускат дросели, за да се доближат са стъпка към такова футуристично бъдеще. И това се случва в орбита в момента.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини