Църква, построена за 38 дни с пари и труд на цяло село, стана на 185 години

Изображение 1 от 4

     На 15 август 2019г храмът в смолянското село Широка лъка отбеляза храмов празник и юбилей

    Уникалният храм „Успение Богородично“ в Широка лъка, обявен за паметник на културата през 1973 година, отбеляза храмовия си празник и юбилейната годишнина с празничен водосвет и тържествена литургия, отслужена от архимандрит Висарион и свещеници от Смолян и Пловдив. Молитва за здраве, пред изнесената от олтара Плащаница на Успение Богородично, отправи Архимандрит Висарион преди литийното шествие около храма. За двойния празник на храма бяха поканени и младите музиканти от София – квартет „Херувим“.

    На фасадата на православния храм е описана историята му, започнала от мечтата на местните хора да имат църква, защото до тогава имали само два малки параклиса. За да се случи градеж на християнски храм, трябвало разрешение от Високата порта, за което заминава делегация в Цариград, начело с К. Василев – Шоко, а свещеник Атанас събирал средства от заможните. С идването на фермана всички заедно започват работа: „Едни копаели, други къртели и подготвяли камъни, трети дялали греди, приготвяли вар и пясък. Благодарение на неуморния труд и вяра, широкълъчани се справили с нелеката задача, указана във фермана да съградят храма за 40 дни през 1834 г.“ Съграден бил два дни по-рано, а на следващата година е осветен от Пловдивския митрополит Никифор Лесбиец /о-в Лесбос.

    „Главни организатори на строежа са били Тодор Посрев и Дамян Каров от Широка лъка, а главен майстор Митю Киряков от Чепеларе, известен строител на църкви в Беломорието и Средните Родопи.“ Църквата е част от архитектурен ансамбъл, обявена през 1973 година за паметник на културата, а стенописите й са реставрирани през 1980 – 1987г.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини