Театърът в Смолян с премиера през октомври по романа-шедьовър "Калуня Каля"

    В Родопския драматичен театър в Смолян започнаха репетициите на нова пиеса „Калуня Каля“ по едноименния роман на Георги Божинов. Драматизацията е на Цвета Ерменкова, режисьор е Благой Бойчев, а премиерата ще бъде на 17 октомври в РДТ.

    Романът е издаден през 1988г. пресъздава смутното време в Родопите преди, по време и след Априлското въстание. По тази причина остава и незабелязан покрай Възродителния процес в България. Открит е почти случайно четвърт век по-късно от писателя Деян Енев, който купува кашон с антикварни книги, в който се оказва екземпляр от издадената в около 16 хиляден тираж книга. За разлика от преобладаващата литература по темата Георги Божинов избира необичайна гледна точка – тази на българите-мохамедани. Романът предизвика противоположни мнения, но е обявен за романът-шедьовър след второто му издание през 2014г.

    Книгата бързо се превръща в хит и се налагат няколко допечатки. Същата година романът е награден с наградата на Асоциация „Българска книга” „Златен лъв” в категорията „За издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес", а на Георги Божинов е присъдена посмъртно почетната награда от името на книжарите от веригата "Хеликон" .

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини