Пенсии за 620 000 лв. запорирани заради неплатен ток и парно. Преглед на печата

24 часа

Пенсии за 620 000 лв. запорирани заради неплатен ток и парно

Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2018 г.

Най-много са запорираните пенсии в София, където са блокирани 186 хил. лв. на 1373 пенсионери. На второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник, където за запорза 42 хил. със запор са 348 пенсионери. Следват длъжниците в Пловдив, където те са с 20 по-малко от миньорския град, но сумата при тях е 43 хил. лв. Най-малко запори са наложени в Силистра, Търговище и Кърджали. В трите области има общо 116 длъжници, които имат борчове за 12 хил. лв.

Труд

Рекордни сметки за парно в София

Рекордно високи сметки за парно ще платят столичани тази година. 200 лева отгоре излиза отоплителният сезон (парно и топла вода) за двустаен апартамент. Ако миналата година за жилище от 50 до 70 кв. м. абонат е платил 522,22 лв., то тази сумата расте до 721,26 лв.

Това показват изравнителните сметки, изготвени от най-големия топлинен счетоводител у нас, който обслужва близо половината от абонатите на "Топлофикация София". За гарсониера общата сума за отоплителния сезон нараства със 100 лева - от 367 лева миналата зима на 467 лева през тази. А за тристаен - с близо 230 лева повече.

Драстичното увеличение на сметките се дължи на поскъпването на парното с 16% през годината, обясни управителят на фирмата Милена Стоянова. Другите причини са значително по-дългият и по-студен отоплителен сезон 2018/2019, допълни тя.

Монитор

Всеки втори кърлеж по морето заразен

Всеки втори кърлеж по морето е заразен с опасна инфекция, която се предава много лесно на хората след ухапване. Това стана ясно от данни на Националния център за заразни и паразитни болести и на регионалните здравни инспекции.

"Въпреки че ухапванията в началото на лятото бяха около три пъти повече от миналата година, заболяванията, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в центъра, са с 30% по-малко", каза неговият директор проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Той добави, че и случаите на лаймска болест също са намалели. "Всичко това се дължи на факта, че Националният център по заразни и паразитни болести широко препоръчваше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж", поясни проф. Кантарджиев и заяви, че кърлежите пренасят и други болести, придружени с неразположение и температура, като ерлихиоза и анаплазмоза. По думите му те се пипват най-често в градските градинки.

Сега

България иска ресор "Земеделие" в бъдещата ЕК

България иска да получи ресор "Земеделие" в новата Европейска комисия, съобщи "Политико". За български еврокомисар правителството миналия месец отново номинира Мария Габриел, която в момента отговаря за "Цифрова икономика и цифрово общество".

"Заинтересовани сме от портфейла "земеделие", заявил пред изданието български дипломат. "Все още не мога да потвърдя, че ще го получим, но това e предмет на дискусии между българския премиер и следващия председател на Европейската комисия", допълнил дипломатът.

В настоящата ЕК с ресор "Земеделие и развитие на селските райони" е ирландският еврокомисар Фил Хоган, който също е номиниран от Дъблин за бъдещата Комисия. По неофициална информация той иска да получи ресор "Търговия" или да запази настоящия си пост.

Капитал дейли

Опасно ядро около АЕЦ "Белене"

Към досегашните минуси на строителството на втора атомна централа тази седмица можем да добавим и още един - слаб инвеститорски интерес. Очаквано проектът се харесва от руснаците, интерес има и от китайски държавен гигант, а неприятната новост е, че в изграждането иска да се намеси и Христо Ковачки.

Така ако се случи най-голямата инвестиция за последните 30 години - за над 20 млрд. лв., ще донесе поне два пъти по-скъп от сегашния ток, недоказан пазар за произвежданата енергия и нов ядрен риск за България.

Дума

БСП внася в прокуратурата сигнал за монопола на Ковачки

Прокуратурата да се захване с монопола на енергийния пазар, който осъществяват енергийните дружества на Христо Ковачки. За това призоваха от БСП. До края на седмицата социалистите ще внесат сигнал в Прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар.

Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. Частен монопол гарантиран от държавата е всъщност равен на грабеж. В България има един човек, който в продължение на две години, стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество, коментира зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията. Той припомни, че още преди два месеца всички работодателски организации сезираха Комисията за защита от конкуренция, че свързани с Ковачки дружества, производителите на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

Земя

Жегата попари слънчогледа

Добивите от слънчогледа ще бъдат по-ниски, отколкото очаквахме. Въпреки прогнозите, че много щяло да вали, реколтата няма да е чак толкова добра заради сушата, коментира Петър Славков от Пловдивско.Земеделският производител се грижи за 1200 дка със слънчоглед. Готов е всеки момент да започне да жъне. Някои негови колеги в областта вече са изкарали комбайните. Според изчисленията на Славков най-много е валяло през месец юни, когато са паднали 138 л/кв.м. "За сметка на това от 14 юли до 21 август не е паднала и капка дъжд при нас," отбелязва земеделецът.

В другия край на България, в Добруджа също се очаква прибирането на слънчогледа да започне по-рано. Фактор отново е засушаването, твърди Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. През тази година общите площи с маслодайната култура в областта са 717 хил. дка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ba
    baxmamamu
    8 0
    07:32, 23 авг 2019
    Държава в която ти предлагат кредит за да си платиш тока не е държава .Да ви пикая и на управлението да ви пикая на самолетите да ви пикая и на кривите магистрали
  • 2
    От
    От запада
    1 0
    11:46, 23 авг 2019
    Супер безмислица. Не си плащат сметките,защото нямат достатъчно за тях. Как да оправим проблема? Спираме им доходите.
    Най-умното управленив.
Последни новини