Фекални транспланти спасяват коалите, разнообразявайки диетата им

Фекални транспланти ще спасяват коалите, разнообразявайки диетата им, твърди новопроведено изследване.

Някои коали се хранят с един-единствен вид евкалипт, което означава че са силно застрашени от загуба на естествения хабитат. За да разнообразят диетата им учените смятат да им предложат капсули с фекални микроорганизми от други видове коали, хранещи се с различен вид евкалиптови дървета.

Учените открили, че фекалните транспланти променят микробиома на коалите, което означава, че вече могат да се хранят с различни видове евкалипт.

Австралийските двуутробни са под все по-голям натиск, заради загубата на естествен хабитат, заболявания и климатичните промени.  Те трудно преживяват сушите и горещите вълни, за които се очаква да зачестят през идните години.

През 2013 популацията от коали достигна изключително голяма плътност, което доведе до рязък спад в предпочитания от тях за храна дървесен вид Eucalyptus viminalis.

Това на свой ред причини 70% смъртност сред коалите вследствие на недохранване.

Интересното бе, че макар коалите да умираха от глад, не започнаха да се хранят с по-малко предпочитани дървесни видове като Eucalyptus obliqua, въпреки, че други коали залагат почти изцяло на него за изхранването си.

Учените уловили няколко коали, хранещи се с Eucalyptus viminalis и ги поставили временно в плен. След това събрали фекалии от диви коали, предпочитащи вида Eucalyptus obliqua и извлекли микроорганизмите от тях. След това ги поставили в капсули и ги предложили на коалите в плен.

Изследователите наблюдавали какво количество от евкалипта са склонни да изядат животните в период от 18 месеца и определили как се е променил микробиомът им след фекалните транспланти, сравнявайки диетата им с тази на контролната група коали.

Учените установили, че след приемането на капсулите с фекалии, коалите били по-склонни да консумират вида Eucalyptus obliqua.

Фекалните транспланти повлияли на всички аспекти от екологията им, включително храненето, избора на хабитат и употребата на ресурси.  На коалите  им е трудно да се адаптират по естествен начин към новите диети когато предпочитаните дървесни видове намалеят или ако бъдат принудени да се преместят на ново място.

Изследването доказва концепцията, че употребата на капсулирани фекалии успешно променя микробиома на коалите.

В бъдеще фекалните тарнспланти ще бъде използван преди животните да бъдат преместени на друго по-безопасно място и като пробиотици по време на и след лечение с антибиотици.

Евкалиптовите листа не са богати на хранителни вещества. Те съдържат толкова малко протеини, че коалите прекарват до 20 часа на ден в сън, като им е налага да изядат 700 грама от тях, за да оцелеят.

Коала е аборигенска дума, която означава „не пие“ – причината е,   че коалите получават над 90% от нужните им течности от евкалиптовите листа.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини