Макрон спаси виното и обложи с данък "Гугъл" и "Фейсбук"

Винаги съм харесвал американските вина повече от френските. Макар че не пия вино. Просто ми харесва как изглеждат. Но американските вина са велики. Те не постъпиха правилно, като започнаха да налагат данъци на нашите компании. Ние си налагаме данъци на компаниите, не те! Така че им казах: "Не го правете, защото ще ви наложа данъци или мита на виното!"

С тези думи американският президент Доналд Тръмп заплаши френския си колега Еманюел Макрон преди месец, ядосан, че Франция наложи т.нар. цифров данък на големите технологични компании, създадени в САЩ, но опериращи в целия свят. Сега изглежда, че двамата лидери са намерили общ език и френските вина ще се внасят в Америка без допълнителни мита, а данъци все пак ще има.

За какво се разбраха Франция и САЩ

Френският финансов министър Бруно льо Мар обясни след срещата на Г-7 в Биариц, че е постигнато съгласие Париж да облекчи данъците заради разликата в ставките между френското облагане и очаквания тепърва международен механизъм.

Въпросният международен механизъм ще бъде реформа на старите правила, изработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Тя би трябвало да промени настоящата ситуация, в която интернет гигантите имат огромни печалби по света, но плащат данъците си в държави с ниски ставки.

Очаква се основните ѝ аспекти да станат известни до края на годината и до края на 2020 г. да има детайлно споразумение. Франция обаче не дочака това и въведе свой данък с идеята да го отмени, когато международното споразумение влезе в сила.

Какви са тези данъци

Правителствата на големите европейски държави се дразнят, че мултинационалните технологични фирми като "Фейсбук", "Гугъл" и "Амазон" печелят на тяхна територия, но регистрират седалищата си в държави с ниски ставки (например Ирландия и Люксембург).

За Макрон това е и въпрос на социална справедливост и той искаше нови правила на европейско ниво, но пък се сблъска с възраженията с Ирландия, Дания, Швеция и Финландия, припомня агенция "Ройтерс". Франция създаде свой закон, същото планират Великобритания, Испания, Италия и Австрия.

Френският данък е в размер на 3% от доходите на цифровите компании, спечелили повече от 25 млн. евро във Франция и 750 млн. евро по света.

Какво следва

Да се постигне по-широко споразумение под шапката на Г-20 и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). През юни финансовите министри от Г-20 се съгласиха, че трябва да има долна граница на данъците, и обещаха "да удвоят усилията" си за постигане на консенсус до края на 2020 г.

Какви са пречките

Доналд Тръмп.

Но и не само той – търговският представител на САЩ Робърт Лайтнизър започна разследване на френския данък, който определи като "нечестна търговска практика". Според него тя наказва американските технологични гиганти за успеха им.

Пред неговата служба "Гугъл", "Фейсбук", "Амазон" и големи търговски асоциации се оплакаха, че данъкът ще навреди на цифровата икономиката, че е агресивен и че е насочен пряко към тях. "Амазон" освен това заяви, че от 1 октомври ще вдигне с 3% някои такси за над 10 хил. френски компании, търгуващи на нейната платформа.

Юрисдикциите с ниски данъци също имат колебания – ще им бъде по-трудно да привлекат инвестиции, ако не могат да обещаят ниски корпоративни ставки.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини