Северна Корея изстреля две "неидентифицирани" ракети

Северна Корея е изстреляла две "неидентифицирани" ракети тази сутрин, съобщи представител на Южна Корея, цитиран от Ройтерс.

Това става два часа по-късно, след като висш представител от Пхенян обяви, че страната му има намерение да поднови ядрените преговори със САЩ по-късно през месеца.

Ракетите са изстреляни от централната провинция Южен Пьонган в посока изток.

Това е осмото изстрелване на ракети, извършено от Северна Корея, откакто през юни президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещнаха на милитаризираната граница между двете Кореи.

В резултат на срещата Тръмп и Ким се договориха да рестартират преговорите за ядрено разоръжаване, които бяха в застой след неуспешна втора среща между двамата държавни лидери през февруари.

Високопоставен служител от администрацията на Тръмп обяви: "Ние сме запознати с докладите за изстреляни ракети от територията на Северна Корея. Продължаваме да следим ситуацията и да се консултираме с нашите съюзници в региона. "

Преди това от Северна Корея заявиха, че разработват нови оръжия с цел противодействие на военните заплахи и на офанзивния натиск срещу сигурността им.

Според наблюдатели серията от изстреляни ракети говори за това, че Северна Корея усъвършенства военните си способности още повече че няма никакви конкретни споразумения със САЩ, които да я възпират да го прави.

Много от най-новите ракети, изстреляни от Северна Корея, изглежда са от такъв вид, който не може да бъде прехванат от системите за противоракетна отбрана на САЩ, Южна Корея и Япония.

Представител на японското военно министерство коментира, че все още няма потвърждение за каквато и да било балистична ракета, изстреляна на територията на Япония или в изключителната икономическа зона, добавяйки, че не е регистрирана непосредствена заплаха за националната сигурност.

Същевременно в Южна Корея заседава Съветът за национална сигурност, като събирането му е посветено на последните изстреляни ракети от Пхенян.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини