Островът на съкровищата Кокос (видео)

Остров Кокос стърчи от Тихия океан като връх на самотен вулкан, далеч от брега на Коста Рика. 

Има теория, че за Даниел Дефо остров Кокос послужил като модел за описанието на безлюдния остров на корабокрушенеца Робинзон Крузо. Все пак островът на Робинзон не е в Тихия океан, а по-скоро около бреговете на Венецуела в Атлантическия океан.

Загадъчният, недокоснат от човешко присъствие остров Кокос е сочен и като вдъхновение за романа на Майкъл Крайтън "Джурасик парк". Даже играта на Дриймуъркс Интерактив "Джурасик парк: Нарушителя" (1998) използва топографията на остров Кокос за измисления остров, на който се развива действието. 

Казват, че в края на 18 век английският писател Робърт Луис Стивънсън е получил вдъхновението за романа си „Островът на съкровищата“ тук.

Доста търсачи на съкровища са правили опити да намерят пиратското злато. Но островът крие други богатства.

Непроходима джунгла покрива най-големия необитаем остров  в света. Площта му е само 25 квадратни километра и е пресечена от множество потоци, водопади и проломи. Поради неговата изолация тук са се развили уникални флора и фауна. Днес, като национален парк и световно природно наследство, островът е строго контролиран от рейнджърите на парка.

Изключителният подводен свят около острова изобилства от морски създания. Едва ли някоя друга дестинация е толкова известна с безброй големи видове риби, особено с акула чук и други акули. Всъщност гмуркачите наричат Кокос острова на акулите.

Остров Кокос официално е част от Коста Рика от провъзгласяването на Конституцията на Коста Рика на 7 ноември 1949 г. Островът е обявен за национален парк с указ от 1978. И за да слезе турист на брега там, е нужно специално разрешително. Нощувки обаче не се позволяват. 

На Кокос все пак има хора. Знае се и, че след като през 1995 година ЮНЕСКО дава на Националния парк статут на охраняема територия, за състоянието на екосистемата на острова започва да следи група от девет наблюдатели. Те обживеят в две сгради в близост до заливите Чатъм и Уофър.

Според справка отпреди 13 години на Кокос постоянното население било 33 души, предимно рейнджъри. Данните идват от избирателните списъци, когато това население за първи път гласувало през 2006 година.

Риболовът е забранен в зоната от 15 мили около острова, по какъвто и да е повод. Затова многообразието на видовете и числеността на морските обитатели около него са изумителни. Те нямат страх от присъствието на гмуркачите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини