САЩ готови да изпратят военни в Сирия

Министерството на отбраната на САЩ обмисля възможността за разполагане на военен контингент от около 150 военнослужещи в североизточна Сирия за извършване на съвместни сухопътни патрули с въоръжените сили на Турция. Това съобщи в четвъртък в. "Ню Йорк таймс".

Подобен ход на Пентагона поне временно ще спре декрета на президента на САЩ Доналд Тръмп, който през декември 2018 г. нареди да се започне изтеглянето на американските войски от Сирия.

"Ню Йорк таймс" посочва, че решението за изпращане на допълнителни войски в Сирия може да се разглежда като опит на администрацията на САЩ да намали напрежението в отношенията с турските власти, които са недоволни от подкрепата на Вашингтон за Сирийските демократични сили (въоръжени групи на сирийски кюрди, които се борят срещу Ислямска държава с подкрепата на САЩ).

По-рано в четвъртък Централното командване на въоръжените сили на САЩ, след среща в Анкара с висши американски и турски военни служители, заяви, че съвместното наземно патрулиране от страна на САЩ и Турция на зоната за сигурност, създадена в североизточна Сирия, ще помогне да се предотврати възобновяването на терористичната група Ислямска държава в региона.

Войските на Турция и САЩ на 7 август се съгласиха да създадат център за съвместни операции в Сирия. Центърът беше организиран от две държави за изпълнение на план за създаване на буферна зона в Северна Сирия, където сирийските бежанци могат да се върнат от Турция и които да се превърнат в защитен пояс за турската граница. Анкара настоява контролът върху планираната зона за сигурност да се осигурява изключително от въоръжените сили на републиката.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини