Хейсъл Маккалиън е избрана за кмет на 57 години и се пенсионира на този пост на 93

    Историята на Хейсъл Маккалиън е толкова впечатляваща, колкото впечатляващо изглежда управляваният от нея град Мисисага, Канада.

    Тръгвайки на далечно пътешествие не исках да го превръщам в работен пътепис и нямах намерение да занимавам читателите с личните си преживявания. Но… след по-малко от 40 дни в България ще има избори за местна власт и това е удобен повод да разкажа за чутото и видяното в Мисисага. На езика на местните индианци името на града означава „Тези на края на голямата река“ и макар да е сателит на Торонто, днес е шестият по големина град в Канада. През 1978 г. наброява около 200 000 жители. По това време Хейсъл Маккалиън е на 57 г. и е избрана за пети кмет на града. Това се случва още 12 пъти. Маккалиън е кмет в продължение на 36 години и се оттегля през 2014 г. като се пенсионира на 93-годишна възраст.

    На какво се дължи нейното политическо дълголетие е предмет на научни проучвания, но за обикновения избирател тя е просто най-доброто, което е можело да се случи на града.

    Първоначално Маккалиан е избрана за кмет на Стрийтвил. През 1973 г. се бори да запази Стрийтвил като самостоятелна община, но не успява и Стрийтвил се слива с Мисисага и Порт Кредит като новообразуваният град получава името Мисисага. През 1974 г. тя става член на съвета на Мисисага. През 1978 г. печели кметското място, въпреки че кампанията ѝ се свежда до „обикновена беседа“. Получава 3000 гласа повече от основния си противник. Първото ѝ сериозно изпитание е огромна експлозия, при която Маккалиън вещо ръководи евакуация, съдействие и защита, води пресконференции и се справя впечатляващо, въпреки че изкълчва крака си.

    Макар обичана и уважавана, Хейсъл Маккалиън е обвинявана в корупция. Дори през 1983 г. се опитват да я отстранят от власт. По-късно се опитват да докажат, че община Мисисага е наляла милиони в предприемаческата фирма на сина ѝ, но съдът я оневинява.

    Ръководеща със замах, в края на своя последен мандат тя оставя конгломерацията от три малки градчета превърнати в огромен град, в който се развиват много фирми. Въпреки политическата си кариера, Хейсъл Маккалиън преди да стане кмет е отгледа 3 деца и са я познавали като отлична домакиня. Мъжът ѝ умира през 1997 г. с диагноза Алцхаймер.

    Приятелите я наричат Урагана Хейсъл. По случай 90-я ѝ рожден ден получава редица признания от свои съмишленици, като я обявяват за явление. Уважаваният канадски ежедневник „Торонто стар“ по този повод пише: „Кметицата пое града през 78-а година и започна строителство, планиране, трансформиране на града и превръщането му в голям, красив индустриален, търговски и културен 700-хиляден град от първостепенно значение. Тя има забележителната способност да усеща пулса на обществото. Животът и градът се преплитат в нея. Тя е народна жена, която със строго око контролира живота в града.“

    Това, което се знае със сигурност за Хейсъл Маккалиън е, че никога не е обещавала нещо, което не може да изпълни. В интервю преди 7 години казва: “Не им обещавам (на избирателите – бел. на автора), че ще намаля таксите или ще се премахнат някои такива. Аз им обещавам, че това, което плащат като тàкси, ще бъде използвано пълноценно и по най-добрия начин. Аз не обещавам неща, които смятам, че няма да изпълня“.

    Целият този град се ръководи от 11(!) общински съветници.

    Първият реализиран проект е изграждането на модерна ВиК-система. Основна отличителна черта е привличането на много и големи инвеститори. Някои от тях произвеждат, други строят, трети изграждат инфраструктура. Изключително развита е социалната политика с поглед към възрастните хора. Важно е, че Урагана Хейсъл се допитва до различни хора и знае, че няма отговор на всички въпроси. Тя организира обсъждания, на които присъства, за да изслуша мнението на хората. „А за тези предложения, които са отхвърлени, се правят събрания и срещи с хората и ние им обясняваме защо този и онзи съвет не е взет под внимание”, добавя госпожа Маккалиън.

    Днес Мисисага е красив град. През 2016 г. са преброени 721 599 жители. Той е четвъртото по големина пристанище на Големите езера. В него се развива и предприемаческата дейност на българския магнат и филантроп Игнат Канев.

    Хейсъл Маккалиън е жива, тя е на 98 години и продължава да получава почести и признания от своите сънародници . Дългогодишният ѝ труд ще остави трайна следа, а рождената ѝ дата – 14 февруари в Мисисага се чества като Ден на Хейсъл Маккалиън.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Дж
      джонгата
      7 -1
      09:30, 19 сеп 2019
      Хахаха -"Думам ти, дъще, сещай се снахо!" Айде честита нова победа на господин Папазов има още докато направи 36 години стаж. Радвай се Първомай хахаха града ще цъфне и върже, местните първенюта ще стават по богати и по богати.
    • 2
      Дъ
      дъщерята
      6 0
      09:53, 19 сеп 2019
      Така е "думам ти дъще.... Ама за коя дъщеря и коя снаха става дума - 11 съветници в 700 000-ден град. Няма мълчалив отказ, само инвестиции и твърда ръка. И започва от ВиК.
    • 3
      Пи
      питагор
      2 -2
      05:13, 20 сеп 2019
      Ъм кък за куя дъщеря става въпрос ва ни съ ли сяташ за ангу става въпрос ва. Тедата просту с тая статия ви пудготвя за тва дету яз 10000 пъти съм ви казвал чи ангу жъ е кметь ду насиране. Тя е написала статията закото след време дъртите офця и младите иегнета няма да си спомнят изобщу куга ангу е душъл на власт някуи офце жъ съ напъват да си спомнят други жъ кажат чи Господ е дал ангу на пърумай трети жъ гу възхваляват колко му е дълъг мандата и ако има една офца дету е чела тая статия и я помни жъ каже чи нейде утвъд укеана е имало една баба дето е управлявала колкуту ангу. Другите офця жъ я гледат с нидуверие и ще и убяснят чи ут ангу повече управлявал кметь няма така ще се свърши офчата дискусия както е било и до сега.
    Последни новини