Кметът Хасан Азис: На Ашуре споделяме нашия залък!

За 13 поредна година празникът Ашуре събра християни и мюсюлмани на Пазара на производителите в Кърджали. Организаторите от община Кърджали бяха подготвили три казана с вкусния десерт за над 3000 души. Тук бяха кметът инж. Хасан Азис, неговите заместници инж. Катя Митовска, Веселина Тихомирова и Тунджай Шюкрю, районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийският свещеник отец Петър Гарена. Лично кметът инж. Хасан Азис и двамата духовници – отец Петър Гарена и мюфтията Бейхан Мехмед хванаха черпаците и започнаха да раздават на дошлите на празника ашурето.

„Ашурето не е само една купичка ашуре, която ние споделяме. Ашурето означава заедност, единство. Ашурето означава, че всички сме на една маса и споделяме храната. Като се замислим,  човек с кого се храни? Човек сяда на масата, с тези които обича. Затова ние сме тук и споделяме нашия залък заедно. Защото се чувстваме част от едно голямо семейство” , каза пред участниците в празника кметът инж. Хасан Азис.

Празникът Ашуре, символизиращ мира, толерантността и разбирателството между хората, черпи своето духовно съдържание от библейската история за Ной, когато след Потопа в Ноевия ковчег били останали само 10 вида храни и от тях, за да се нахранят оцелелите, било подготвено първото ашуре, разказа  пред присъстващите районния мюфтия Бейхан Мехмед.

Енорийският свещеник отец Петър Гарена определи трохите от храните, от които е направно първото ашуре в библейската история за Ной като трохи на човещина, от която все повече се нуждаем днес. Той съобщи, че един казан ашуре  на 22 септември/неделя/  в 9 ч. сутринта  ще се раздаде и пред централната църква „Св.Георги“.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини