Парламентът изключи ББР от Закона за публичните предприятия

Прясно приетият Закон за публичните предприятия, чиято цел бе да подобри мерките за управлението на държавните компании, няма да важи за Българска банка за развитие и дъщерните й дружества, реши парламентът при второто четене на проекта. 

Предложението бе вкарано между четенията от Десислав Чуколов и още четирима депутати от "Атака". От квотата на партията е принципалът на ББР, икономическият министър Емил Караниколов. Чуколов обосновава предложението си с това, че банката е обект на регулации от страна на БНБ и Комисията за финансов надзор и попадането й в обхвата и на Закона за публичните предприятия би могло да доведе до дисбаланси и наличието на двойна и тройна отчетност. 

Христо Проданов от БСП заяви, че текстът е лобистки, а ББР е създадена, за да помага на дребния и средния бизнес, тя е източник на "свежи" пари.

Законът е част от ангажиментите за присъединяването на България към еврозоната, а обявената от вносителя - Министерския съвет, цел е управлението на държавните компании да се модернизира. С одобрените днес текстове изискванията на новия нормативен акт обаче няма да се прилагат за дружествата, които осъществяват дейност като кредитни институции, и за техните дъщерни дружества, каквато е банката за развитие.

С приетите днес окончателно текстове Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се преименува на Агенция за публичните предприятия и контрол, а в нея се влива Българската агенция за инвестиции.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини