“Писма от Антарктида” създава прецедент в световното кино

Изображение 1 от 2

    Една седмица чакат буря на о-в Ливингстън, за да заснемат кадрите във филма

    Част от снимките на новия български филм “Писма от Антарктида” са направени на Антарктида, което е прецедент в световното игрално кино. Кадрите са заснети от Румен Василев, докато основният оператор Мартин Димитров паралелно подготвя филма в София. Те са реализирани в рамките на три седмици при работни температури от -10 градуса по Целзий с вятър.

    “Сериозно предизвикателство е работата в неконтролируема среда, времето се сменя драстично само за 15 минути. Трябва да можеш да издържаш на студ и да се справяш с пътуване на кораб в бурно море.”, разказва Василев, за когото това е второ посещение на Антарктида.

    Допълнителна трудност е и транспортирането на снимачната техника до там, като тя пътува със самолет, кораб и накрая с гумени лодки. Има висок риск да се повреди при намокряне, защото водата там е много солена.

    По време на снимките Румен Василев живее в българската полярна мисия заедно с екипа на изследователя проф. Христо Пимпирев, който също участва във филма като себе си. Те чакат цяла седмица появата на буря, което е необходимо за заснемането на подходящите кадри с моторни шейни.

    Филмът разказва историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова) и 8-годишния й син Ники (Симеон Ангелов) и една голяма тайна между тях – водена от любовта и страха, майката не събира сили да съобщи на детето, че баща му е загинал при катастрофа. Тя лъже, че той е на експедиция в Антарктида и от негово име изпраща писма и колети. Остава да разберем ще намери ли смелост Диана да каже истината на сина си, ще излезе ли лъжата извън контрол, през какво ще преминат двамата и ще й прости ли детето.

    В “Писма от антарктида” ще видим още актьорите Иван Стаменов, Диана Димитрова, Диана Любенова и Мая Бабурска. Зад проекта стои и голяма част от екипа на хитовия “Дъвка за балончета”, който се нареди сред най-гледаните нови български филми.

    Режисьор е Станислав Дончев („Корпус за бързо реагиране” 1 и 2, както и сериалите „Забранена любов”, „Къде е Маги?” и „Откраднат живот“).

    Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които миналата година спечелиха награда “Златна роза” именно с “Дъвка за балончета”.  “Писма от Антарктида” отново започва с тяхната работа и селектирането на сценария в един от най-престижните форуми за сценарии в Европа – Скриптийст, който се провежда в Полша и по време на филмовите фестивали в Кан и Берлин. Екипът е познат и с работата си по популярните български сериали – „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Революция Z”, “Денят на бащата” и др.

    Преди броени дни с работата си за филма операторът Мартин Димитров спечели специалната награда на 9-тия международен фестивал за операторско майстворство “Златно око” в Тбилиси.

    Част от снимките на “Писма от Антарктида” наистина са направени на ледения континент по време на българска експедиция до остров Ливингстън. В ролята на ръководител на българските полярници е самият проф. Христо Пимпирев, който играе себе си.

    “Филмът поставя много въпроси – могат ли родителите да предпазят децата си, когато скриват истината от тях? Има ли “благородни” лъжи и имаме ли право на тях? Кой се справя с действителността по-лесно – големите или малките?”, обяснява режисьорът Станислав Дончев. “Надяваме се публиката отново да ни гласува доверие, защото въпреки драматичната история вярваме, че хората ще излязат от кино салона с усмивка и нова надежда.”, допълни той.

    Продуценти на филма са Станислав Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, които също стоят зад успеха на “Дъвка за балончета”. Копродуценти са Trafaret Films и Zoom Art. “Писма от Антарктида”е създаден с подкрепата на Национален филмов център и ще се разпространява в кината у нас от “Лента” от 11 октомври.

    Писма от Антарктида” е поредната кино продукция, зад която като партньор застава и Нова Броудкастинг Груп като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи.

    Източник: http://cineboom.eu

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини