Плаващ капан за пластмаса чисти Тихия океан

Огромен плаващ капан за пластмаса, изобретен от холандски учени, за да почиства Тихия океан, най-накрая заработи и започна да „лови“ боклуци. Боян Слат, създател на проекта „Ocean Cleanup project“ (Проект за почистване на океана), съобщи в Туитър, че 600-метровият бон (плаващи заграждения, служещи за ограничаване на разпространението на твърди останки по повърхността на водата) е събрал отпадъци от участък, известен като Голямото бунище на Тихия океан. Струпаните там боклуци са формирали нещо като остров с размери три пъти колкото Франция, отбелязва „Гардиън“. 

Заедно със снимка на събрания от водния капан боклук, където се вижда и автомобилна гума, Слат написа в Туитър:

„Нашата система за почистване на океана най-накрая хваща пластмаса – от еднотонови изоставени рибарски мрежи до малки микрочастици пластмаса! Освен това, на някого да му липсва гума?“.

Между 60 и 80 хил. тона рибарско оборудване бива изоставяно или изгубвано в океана всяка година. Още 8 млн. тона отпадъци идват от крайбрежието. Океанските течения поемат със себе си огромно количество от тези боклуци, а между Хавай и Калифорния, където се събират няколко течения, се е сформирало най-голямото сметище в световния океан.

Новата система е създадена така, че да почиства не просто свободно плаващи мрежи и отпадъци, но също и микрочастиците пластмаса. Тя се простира на три метра дълбочина и може да побере до 1,8 тона отпадъци, без да пречи на тихоокеанските обитатели. Устройството е оборудвано със сензори и сателити, за да осъществява обратна връзка с кораба, който ще го изпразва на всеки няколко месеца.

Сега на Слат, който работи по проекта от 7 години, му предстои да модифицира устройството така, че да не харчи толкова средства, когато боклукът трябва да бъде събран от кораб. Това може да стане евентуално, като се увеличат размера и здравината на капана, за да събере пластмаса за 1 година, преди да бъде изпразнен. 

Преди 4 месеца „океанският контейнер“ бе подложен на тест, който не издържа – разпадна се и малкото събрани отпадъци се върнаха обратно във водата. От тогава екипът на Слат е въвел някои новости, сред които „парашутна котва“, която забавя движението на устройството и по-бързо движещите се пластмаси също ще могат да влязат в мрежата. Крайната цел на системата е да почисти поне половината от Голямото бунище на Тихия океан.

Източник: http://clubz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини