1 °C

Научно: С какъв тон да говорим с тийнейджърa?

За децата тонът на гласа на родителя може да допринесе за техните емоции и реакции. Скорошно проучване установи, че е много по-малко вероятно тийнейджърите да реагират на майка си, ако тя използва "контролиращ" тон на гласа.

Ново проучване разглежда ролята, която тонът на гласа играе при общуване с тийнейджъри.

В проучването, с ръководител д-р Нета Уайнщайн от Кардифския университет, участват повече от 1000 души на възраст 14–15 години.

Проучването е първото по рода си, което се занимава с това как хората реагират на различен тон на гласа, когато получават инструкции от майка си. Публикуваното в Developmental Psychology проучване включва 486 мъже и 514 жени в целевата възрастова група.

Учените на случаен принцип разпределили всеки участник в една от три групи. След това пуснал на всяка група 30 записани съобщения, които майките на подрастващите изпратили. Думите на посланието били идентични, но жените използвали три различни тона на гласа.

Значението на тона

Майките оставили съобщения с тон на гласа, който бил или контролиращ, подкрепящ независимост или неутрален.

Екипът определи контролните тонове като тези, които звучат като опит за тласкане или принуждаване на субектите да предприемат конкретни действия, докато тонът, поддържащ самостоятелност, вместо това изразява окуражаване и подкрепа.

Всички фрази били конкретни инструкции, които бяха съсредоточени около училище или работа в училище, като например: "Ще прочетеш тази книга тази вечер" или "Време е да отиваш на училище".

След като тийнейджърите изслушали съобщенията, те попълнили анкета за това как се чувстват, когато майка им дава инструкции с този специфичен тон на гласа.

Тези, които чули контролиращ тон на гласа, имали по-негативна реакция на инструкциите. Обратно, онези, които слушали майка с подктепящ самостоятелност тон на гласа, отговаряли позитивно, особено в сравнение с тези, които чули съобщенията с неутрален тон на гласа.

Авторите заключават, че резултатите от тях сочат, "че начинът, по който говорещите са модулирали гласа си в интонацията на едни и същи вербални съобщения, засяга емоционалните, релационните и поведенческите реакции на подрастващите".

Да си родител на тийнейджър

Да си родител на тийнейджър може да бъде предизвикателство. Родителите или полагащите грижи за хората в тази преходна възраст може лесно да прибегнат до използването на по-твърд тон за комуникация, когато са стресирани или изтощени или се чувстват напрегнати. Въпреки това, както заключава това изследване, този тон може да не им донесе желаните от тях резултати.

Тийнейджърите, също като по-малките деца, процъфтяват при позитивно внимание. Важно е да се позволи на един тийнейджър да говори и също толкова важно е да бъде изслушан внимателно какво има да каже.

Уайнщайн отбеляза, че ключовият момент, който и родителите, и учителите трябва да приемат от това проучване, е, че техният тон на гласа има значение, когато се обръщат към тийнейджърите.

"Подрастващите вероятно се чувстват по-обгрижвани и по-щастливи и в резултат на това полагат повече усилия в училище, когато родителите и учителите говорят по-скоро с подкрепа, а не с натиск в тона на гласа.", казва д-р Нета Уайнщайн

Съавторът на проучването проф. Силке Полман от Университета в Есекс допълва:

"Тези резултати добре илюстрират колко мощен е гласът ни и че изборът на подходящ тон за комуникация е от решаващо значение при всичките ни разговори".

Както пишат авторите, "почти нищо не се знае за ролята, която тонът на гласа може да играе в мотивиращите взаимодействия". Това проучване, макар и сравнително малко, е първата стъпка към разбирането на тази роля.
 
Авторите също така отбелязват няколко ограничения, включително факта, че пускали само женски гласове на участниците. Учените ще трябва да извършат много повече изследвания, за да разберат степента на въздействието на тона на гласа.

В бъдеще екипът се надява да изучи как тонът на гласа може да повлияе на физическите реакции, включително сърдечната честота и реакцията на кожната проводимост. Изследователите също биха разгледали колко дълго траят тези видове ефекти.

Въпреки че това проучване не включва гласовете на бащите, авторите смятат, че всеки родител или ангажиран с тийнейджър трябва да използва тези открития, за да помогне за намирането на обща позиция с него и да насърчава резултатите, вместо да ги изисква.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ви предлага различни възможности. Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат, тъй като днес шансовете ви за успех са особено големи. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Ще останете очаровани от поканата, която ви отправя близък човек.
17 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не пречете на близките си да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми и предразполага към отдих. Днес по-малко съветвайте и станете по-добри. Понякога и без да искате натоварвате околните с претенции и неоснователни забележки. Освободете се от натоварващи мисли.
17 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повярвайте си и ще успеете. Денят ви предлага разнообразни срещи и ако вложите цялото си очарование имате шанса да ги направите много ползотворни. Не прекалявайте с ласкателствата и вложете повече старание в работата си.
17 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Доброто ви настроение ще проличи от сутринта, може би защото предстоят два почивни дни. По-сериозната причина за него е подобряващите се отношения с човека, който ви е на сърцето. Повечето от вас ще посрещнат предизвикателствата на работното място със знанията и добрата си подготовка.
17 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сработват се добри енергии, които ще ускорят реализирането на финансова сделка. Има предпоставки и за други придобивки от битов и личен характер. Няма да ви липсва добро настроение, а работата ще ви носи доволство. При добро желание можете да постигате разбирателство с хора, които ви правят раздразнителни.
17 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
17 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С каквото и да се захванете, вършите го с лекота при това по-добре от планираното. В личен план очаквате нещо да промени плановете ви. Ако се включите навреме, най-вероятно ще успеете да постигнете своето. Не се отказвайте пред каквито и да било трудности. Със съдействието на ваш близък ще преодолеете проблем в личен план.
17 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като доста натоварен и изпълнен с перипетии в професионален план. Възможни са недоразумения в отношенията ви с колегите и трайни конфликти. От вас зависи да ги избегнете и дори да си спечелите преимущество от напрегнатите ситуации. Ще ви се отдаде възможност да разрешите наболял семеен проблем и това най-вероятно ще стане съвсем неочаквано и за самите вас.
17 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Напрежението на работното място или в другите ви занимания ще ви направи по-съсредоточени, но не и гневни. Ще се стремите да отхвърлите повече задачи, което в края на деня ще ви се отрази на настроението, в смисъл, че ще останете доволни от свършеното. Ще спазите срокове и договорки, и ще постигнете целите си.
17 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влагате желание в работата си и това си личи по резултатите. Доволни сте от постигнатото, но това не ви прави по-малко внимателни и към околните. Ще подобрите отношението си към човек, с когото сте имали разногласия и заедно ще пристъпите към изпълнението на обща задача, която ще ви сближи.
17 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вашето добро отношение към работата ви, хората и света ще бъде добре прието и ще се толерира от съдбата. Резултатите от проекта, върху който се трудите, ще подхранят претенциите ви да сте измежду най-добрите в областта на професионалните ви занимания. Вълнуващ флирт ще ви накара да се почувствате палави и игриви.
17 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
17 яну 2020
Последни новини