КНСБ: Никой в България не работи само 8 часа, стартира подписка

"Опитът да се огъвкави трудовото законодателство доведе до там, че сумираното изчисляване на работното време е обект на масови злоупотреби. Според Главна дирекция "Инспекция по труда", над половината от нарушенията, които установява тя по време на проверки, са свързани с нарушаване на работното време. С други думи, никой в България не работи 8 часа, включително и в държавната администрация." Това заяви вицепрезидент на КНСБ Пламен Нанков на пресконференция в Областната администрация в Хасково. Той поясни, че в тази връзка от правозащитната организация и КТ "Подкрепа" са стартили подписка. Целта й е да се регулира законодателно правната фигура "сумирано работно време".

Петицията е стартирала в индустриалните предприятия, но ще бъде организирана и в интернет, поясниха от КНСБ. Допълних, че идеята им е тя да обхване също други сектори и да приключи до Нова година.

"Амбицията ни е да съберем 100 000 подписа, с което да изявим нагласите на общността за необходимостта за решаване на този проблем, заяви Нанков. Според него трябва да се увеличи заплащането на нощния труд.

Сумираното работно време е посочено като основен източник на стреса от служители на БДЖ в Ямбол, заяви националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов. Той допълни, че техни синдикални изследвания, проведени заедно с Националния център по опазване на обществено здраве сочат, че 50% от болничните листи в България в момента са в следствие на заболявания, свързани със стреса на работното място. Над 140 млн. лева са преките и косвени загуби за преодоляване на тези заболявания, което е показателно, че трябва да се вземат мерки, допълни Огнян Атанасов. От организацията допълних, че си дават сметка, че не могат изцяло да премахнат стреса на работното място, но идеята им е да го минимизират.

От КНСБ представиха проект "Парламент на Работеща България", финансиран от оперативна програма "Добро управление", даващ възможност на синдикално необвързани работници активно да споделят проблемите на работното място. На брифинга присъства и областният кооординатор на КНСБ за Хасково Веселин Тодоров.

По-късно представителите на КНСБ се срещнаха с работодатели, служители, синдикалисти, за да коментират проблеми, свързани с трудовото законодателство.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ти
    тия пък
    9 -43
    15:20, 14 окт 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Пр
      Предложение
      3 -12
      05:42, 15 окт 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Ва
    Василев
    42 -7
    15:30, 14 окт 2019
    Мислите ли,че ако някой за осемчасов работен ден получава добра заплата ще работи повече часове?Едва ли има друга държава където повече хора да работят на две и три работни места.И всичко това поради ниските заплати на основното работно място.
    • Си
      Синфикат оффф
      24 -3
      20:12, 14 окт 2019
      Тези г-да като гледам как ехидно се усмихват е ясно, че нещо лъжат народа за нечия облага. Защо 10-15години спаха и не се застъпиха за извънредния труд да се правят проверки на работодатели и да се наказват. До сега щяха да научат работодателя ,че работното време се спазва и работника да бъде защитен. Вероятно ще изнудват правителство или работодателски организации за рушвет и ще си замълчат. Решението е масови проверки,анонимни сигнали и стимули докато работодателя не се научи и не започне да търси сметка на служителя за отработеното време и започне да заплаща извънредния труд.
  • 3
    Ме
    Медицинска сестра
    44 -3
    16:28, 14 окт 2019
    Тия кавали от КНСБ са най-продажните копелета. Само малоумници може да им вярват и особено на доказания антимедик Кокала , който заплашваше наша колежка от Пирогов когато им изкара кирливите ризи. Работници и служители опомнете се и вземете пример от нас медицинските сестри.
  • 4
    Ма
    мастикаджия
    18 -2
    18:39, 14 окт 2019
    Разрешение от Бойко Борисов получихте ли ,бе кратуни? Ей ,ще нагазите лука.
    И купете на Веско нова риза,щото все стая се появява.Завалията.
  • 5
    Ar
    ar
    5 -10
    18:51, 14 окт 2019
    Въпрос на избор, пари или почивка. Виж коментара
  • 6
    ВА
    В Андонова
    17 -1
    21:43, 14 окт 2019
    Работи се повече от 8 часа ,работи се в почивни и празнични дни- нищо не се заплаща
    • Кн
      КНСБ
      1 -1
      10:59, 15 окт 2019
      Като не ти плащат, защо работим там, където си ?
  • 7
    Аа
    ааааа
    14 -4
    22:10, 14 окт 2019
    90% от даржавните сложители са некьдарни от там идва проблема.няма институция в бг да работи нормално
    • Тъ
      тъпото
      4 -6
      22:38, 14 окт 2019
      теб та не бива
  • 8
    Кл
    клатиХурци
    8 -1
    22:45, 14 окт 2019
    Синекурни службици...ох, бобачко! Народът да се гърби там, нашата далавера си върви.
  • 9
    Md
    mdimitrova
    0 0
    08:43, 15 окт 2019
    да извадят гредата от своето око, после оправят несиндикалните...
Последни новини