Великобритания и Чехия спряха износа на оръжия за Турция

Обединеното кралство преразглежда всички лицензи за износ на оръжия на Турция, заради военната офанзива в северна Сирия, съобщи британският "Файненшъл таймс".

Британските министри спряха издаването на нови лицензи за оръжейни продажби на Турция, докато завърши преразглеждането, пише изданието.

Италия, която е най-големият износител на оръжия за Турция за миналата година, също се присъедини към забраната за продажба на оръжия и боеприпаси на Анкара. Миналата седмица Франция и Германия спряха оръжейния износ за Турция. Испания е готова да забрани оръжейния износ за Анкара.

Чехия се присъедини към други европейски страни и също спря продажбите на оръжия и муниции за Турция заради настъплението й в северна Сирия, съобщи Ройтерс.

Съединените щати налагат санкции на турските министри на вътрешните работи, отбраната и енергетиката. Доналд Тръмп обяви, че спира преговорите с Анкара за сделки на стойност 100 млрд долара и планира отново да повиши митата над вноса на турска стомана с 50%.

Американският президент е разговарял по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган и е настоял за незабавно прекратяване на военните действия. За региона заминава вицепрезидентът Майк Пенс.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини