Мистерията на гигантските водни куполи в морето

Екип от изследователи от  U.S. Geological Survey и Университета на Аляска са установили, че могат да преценят размера на мехурчетата, които се образуват от подводни вулкани, като слушат инфразвук, произведен от образуването на балончета. В своя публикация в Nature Geoscience, екипът описва тяхното изследване на инфразвука, който е бил произведен от изригване на подводен вулкан в близост до Алеутски остров и какво научили от него.

Изследователите отбелязват, че изучаването на подводни вулкани е предизвикателство поради тяхната отдалеченост и непредсказуемостта на изригванията им. В това ново проучване постоянството и късметът им позволяват да научат нещо ново за подобни изригвания - че балончетата, които създават, са много по-големи, отколкото някой си е представял. Направо огромни.

През годините е имало съобщения от моряците за подуване на морето непосредствено преди изпускането на газ и прахови частици от вулканични изригвания под повърхността. Един такъв доклад идва от екипаж на борда на "Албатрос" по време на експедиция във водите около Алеутските острови през 1908 г.  Той съобщава, че океанът набъбнал в купол, който бил близък по размери до сградата на Капитолия в САЩ.

Преди две години изригна подводен вулкан на име Богослоф. Той също е част от Алеутската верига и е в процес на изграждане на остров Богослоф. За щастие учените бяха поставили подводни микрофони достатъчно близо до вулкана, за да получат мистериозни инфразвуци по време на изригването.

След като проучили нискочестотните инфразвуци, изследователите открили, че те са произведени от образуване на подводен мехур. Те открили също, че мехурите се колебаят, което показва, че се променят по размер. По-нататъшното изследване на инфразвуците позволило на изследователите да проследят прогресията на мехурчетата, докато те излизали към повърхността и да измерват колко са големи. Когато балон достигал повърхността, той издигал водата над него в купол. След това, тъй като балонът бил изложен на промяната на налягането, той се разширявал и свивал няколко пъти, преди окончателно да се спука. След като се спуквал, газовете и другият материал в мехура изскачали във въздуха и създавали гигантски шлейф. Освен това изследователите съобщават, че са измерили мехури, големи до 440 метра, далеч по-големи от купола на Капитолия на САЩ.

Източник: Nature Geoscience (2019). DOI: 10.1038/s41561-019-0461-0

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини