Коста Стоев: Изборът не е предрешен и има смисъл да се гласува!

Интервю с Коста Стоев,

Кандидат за кмет на община Хасково от Коалиция "БСП за България"

- Г-н Стоев, към края предизборната кампания, през която се видяхте и разговаряхте с много жители на Хасково и общината, с какви впечатления останахте от срещите си с хората? Мотивирани ли са да гласуват за кмет и съветници или се усеща апатия?

- Независимо, че се срещнахме с много обезверени и излъгани хора, хора, които казват, че по принцип всички политици се сещат за тях само по време на избори, прекият контакт с хората, реалистичните предложения, решенията на въпроси, които пряко касаят тяхното ежедневие ни дават увереност, че апатията може да бъде преодоляна. Успяхме да ги убедим, че изборът не е предрешен и има смисъл да гласуват.

- Какво ви споделяха гражданите най-често, от какво са неудовлетворени?

- Изкривените тротоари, избуялата трева, неукрепените плочки, неизметените фасове, изкривените кошчета за боклук, несъбраните листа, счупените дъски по пейките, неорязаните корони на дърветата, течащата по улицата канална и питейна вода, неработещото улично осветление. Тези на пръв поглед дребни неща събудиха интереса на гражданите да се включат в дискусия.

- Кой от акцентите в управленската програма на кандидатите за местна власт от „БСП за България“ в Хасково допадна най-много на избирателите?

- Подкрепа получиха нашите основни политики за инвестиции, за нови работни места, за чиста питейна вода от яз. Тракиец, за изработването на Общ устройствен план на Хасково. Сериозна подкрепа получи и решението ни за подпомагане и подкрепа на младежите, пенсионерите, младите майки и хората с увреждания. Искам да подчертая, че заедно с гражданите разширихме и допълнихме управленската си програма.

- Какво друго научихте по време на обиколките по селата, а и в града? Разкажете с какво се сблъскахте?

- С всяка среща с хората в тези близо тридесет дни усещахме, че доверието расте. През последните дни повтаряме непрекъснато, че изборът не е предрешен и има смисъл да се гласува. Казвам това, защото докато бяхме сред хората се сблъскахме с две внушения. Едното е, че БСП е срещу санирането. Другото е, че не може да управлява ефективно кмет, който не е от управляващата партия.

Ясно заявяваме, че БСП подкрепя санирането. И търсим обяснение за това, как започна санирането от 250 лв. на квадратен метър за първите сто блока, а последните са при цена 125 лева на квадратен метър. На какво се дължи тази голяма разлика?

Що се отнася до второто внушение - 23 години работя за различни собственици - българи, словаци, чехи, гърци и последно белгийци. През целия си професионален живот съм разчитал първо на себе си и второ на екипа, с който работя. Имам самочувствието, че с активна позиция, обосновани и компетентни предложения мога да работя с всеки министър председател. Питам другите кандидати - какво ще правят без своите ментори?

- Как виждате бъдещия Общински съвет в Хасково? Дали някой от кандидатите за кмет ще успее да направи мнозинство?

- По отношение на Общинския съвет още от сега е ясно, че никой кандидат за кмет няма да има собствено мнозинство. Очаквам мнозинствата да бъдат плаващи. Диалогичността, умението за ефективна комуникация ще бъдат решаващи. В моята ежедневна работа, без да притежаваш такива качества няма как да си успешен.

- Всъщност, какви според вас основни качества трябва да притежава един успешен кмет?

- За мен основните характеристики на един успешен градоначалник са: Компетенции по основните политики на общината, социална чувствителност към ежедневните проблеми на гражданите и лидерски качества – да формираш визия за града, да предлагаш решения, да носиш отговорност за тях и да умееш да ги довеждаш докрай.

- Направи впечатление, че по време на предизборната кампания и в срещите с граждани активно участваха и кандидатите за общински съветници от листата на БСП?

- Участвал съм в седем кампании, но никога е нямало такова активно участие на цялата листа, както сега. Като се започне от разработването на програмата, през подготовката и участието в срещи, през изработването на експертни становища по проблеми, поставяни от гражданите, при дискусии - със своите професионални позиции. Това е един сериозен и мотивиран екип, с който се гордея, и на който разчитам.

Листата на коалиция „БСП за България“ е обновена, в нея влизат хора с различни професии, заедно с нас са представители и на нашите коалиционни партньори. Има представители на различни поколения и гражданската квота.

Вярвам, че гражданите могат да разпознаят общинските съветници – „наемници“, които през последните двадесет години минаха през целия политически спектър на града, подставените лица проводници на корпоративни интереси, които вече десет години смучат финансите на общината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Последни новини