Oграничен прием на калории забавя стареенето

Учените не спират да търсят механизмите, които забавят стареенето. Специалисти от института „Пастьор“ в Париж разкриха такъв метод, съобщава сайтът MedicalXpress.

Екипът изследвал свойствата на съдържащия се в кръвта протеин GDF11. В рамките на експерименти с мишки било констатирано, че той може да имитира ефекта от ограничения прием на калории, който предотвратява сърдечносъдови болести, рак и усилва неврогенезата в главния мозък.

Предишни проучвания показаха, че кръвопреливането от млади на стари мишки подмладява кръвоносните съдове в мозъка и подобрява мозъчния кръвоток. За GDF11 вече бе установено, че е с ключово значение за неврогенезата и възстановяването на кръвоносните съдове в мозъка. Тъй като мишките, у които бил вкаран въпросният протеин, отслабнали, без да загубят апетит, учените предположили, че за двата ефекта е отговорен един и същ механизъм.

Оказало се, че вкарването на GDF11 и ограниченият прием на калории повишили нивото на свързания с изгарянето на мазнини хормон адипонектин. Това потвърдило, че протеинът може да се използва като терапевтично средство срещу затлъстяване и невродегенеративни болести.

Известно е, че гладуването от време на време подобрява когнитивните способности и увеличава продължителността на живота у някои видове. Ограниченият с 20-30 процента прием на калории, без да се намалява качеството на храната, понижава риска от редица заболявания.

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини